in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici otkrili kako je 3.000 godina stara mumija zvučala

Uvjereni su da je ovo samo početak onoga što bi se moglo otkriti koristeći modernu tehnologiju

Stari Egipćani skrivaju mnoge tajne. Naučnici su godinama otkrivali njihove tehnike mumificiranja, značenje hijeroglifa, a još nisu potpuno sigurni kako su izgradili velike piramide.

Ali barem je jedna tajna otkrivena, a to je – kako su zvučali.

Grupa britanskih naučnika “oživila” je glas mumificiranog egipatskog svećenika Nesyamuna pomoću moderne tehnologije, a svoje su otkriće objavili u obliku studije u Scentific Reports. Zahvaljujući računarskoj tomografiji napravili su snimke Nesyamunovog grla i ždrijela te isprintali 3D repliku njegovih glasnica. Potom su repliku uparili s umjetnim glasnicama koje se koriste kod pacijenata koji su zbog bolesti izgubili sposobnost govora.

Iako konačni zvuk možda više podsjeća na glasanje neke životinje, a ne na ljudski govor, naučnici nisu obeshrabreni. Uvjereni su da je ovo samo početak onoga što bi se moglo otkriti koristeći modernu tehnologiju. Tako se nadaju razviti računalni model koji bi im omogućio da manipuliraju tim zvukom i stvaraju riječi poput onih koje je mumificirani svećenik izgovarao tokom života.

Ko zna, možda će nam u budućnosti u muzejima, o svom životu pričati same mumije.