in

LOLLOL LOVELOVE WOWWOW

Pet najstarijih Disneyevih crtića

Ova produkcija oživjela je brojne junake bajki

Disney produkcija danas je najpoznatiji izvoznik animiranih filmova,

Miki Maus je jedan od najpoznatijih Disneyevih junaka. Ali osim njega, Disney produkcija oživjela je brojne junake bajki poput Petra Pana, Robina Huda, Pepeljuge i Uspavane ljepotice. Već generacijama, klinci širom svijeta odrastaju uz najljepše priče svih vremena. Znate li koji su prvih pet Disneyevih crtića?

Dambo

Animirani film o slonu s velikim ušima, koji završi u cirkusu nastao je 1941. godine, a premijerno je prikazan 23. oktobra. Film je zaradio 1,6 miliona dolara.

Snebivljiva aždaja

Ovaj crtani film o snebljivoj aždaji i slatkoj maloj izvrnutoj torti prvi put emitiran je 20. juna 1941. godine. Traje 74 minute, a donio je zaradu od 400.000 dolara.

Fantazija

U novembru 1940. godine, svjetlost dana ugledao je film Fantazija, koji traje 126 minuta. Osam kratkih priča spojenih u filmu uz klasičnu muziku oduševili su cijeli svijet, o čemu svjedoči i zarada od oko 80 miliona dolara.

Pinokio

Priča o drvenoj lutki koja postaje dječak oživjela je 1940. godine. Ona je bazirana na romanu Carla Collodija. Sam crtani zaradio je više od 84 miliona dolara.

Snježana i sedam patuljaka

Na prvom mjestu i prvi Disneyev dugometražni crtani film bila je Snježana i 7 patuljaka. Film je emitiran 21. decembra 1937. godine, a zaradio je više od 418 miliona dolara. Film je dobio i Oskara 1938. godine.