in

Ovo je prema Forbesu 12 najvrijednijih esport timova

Ugledni poslovni magazin Forbes izradio je ljestvicu 12 najvrjednijih esport kompanija na svijetu korištenjem i obrađivanjem dostupnih podataka.

Radi se o esport organizacijama čiji se timovi i igrači natječu u najvećim esport ligama svijeta.

Esport kompanije, kako ih naziva Forbes, u ovom slučaju nisu izdavači popularnih esport naslova, nego kompanije koje egzistiraju isključivo u esport industriji. Pandan u tradicionalnom sportu bila bi sportska društva čiji se timovi natječu u različitim sportovima. Istraživanje su proveli Forbesovi Mike Ozanian i Christina Settimi, a koristili su javno dostupne podatke te se konzultirali s vlasnicima kompanija i bankarima.

Esport industrija trebala bi do 2021. godine vrijediti između jedne i pol i dvije milijarde dolara. Izdavačima popularnih esport naslova sve više prihoda donosi prodaja prava za prijenos natjecanja, za što se očekuje da će biti najveći faktor rasta prihoda u sljedećoj godini, iza sponzorskih ugovora.

Prema podacima PitchBooka, prošle je godine kroz 74 ugovora u esport kompanije investirana jedna i pol milijarda dolara. Taj je iznos ove godine već premašen. Tako je u 2018. sklopljeno preko 63 ugovora vrijednih tek nešto manje od dvije i pol milijarde dolara, a godina još nije gotova.

Forbes navodi da su najvrjednije kompanije one koje su zastupljene u više popularnih esport naslova. Samo dvije od 12 najvrjednijih nemaju League of Legends tim, dok po tri organizacije s popisa nisu zastupljene u Fortniteu, Clash Royaleu i Counter-Strike: Global Offensive esportu.

Na prvom mjestu nalazi se američki Cloud9, osnovan 2013. godine kada je Jack Etienne kupio bivši League of Legends tim Quantic Gaming. Forbes vrijednost kompanije procjenjuje na 310 milijuna dolara. Isti magazin procjenjuje da najvrednija sportska franšiza Dallas Cowboys vrijedi nešto manje od pet milijardi dolara.

Za Cloud9 igra 92 igrača, odnosno 11 timova, koji se natječu u šest igara. Kompanija je u drugoj investicijskoj rundi prikupila čak 50 milijuna dolara. Na drugom mjestu nalazi se Team SoloMid čija je procijenjena vrijednost 250 milijuna dolara, ali zato ima najveće prihode od svih esport kompanija. Prema pričama profesionalnih League of Legends igrača, poziv iz TSM-a se ne odbija, što zbog utjecaja, što zbog plaće. G2 Esports, čiji League of Legends tim predvodi Luka “Perkz” Perković, našao se na osmom mjestu, a procijenjen je na 105 milijuna dolara. Zanimljivo je i da su se na popisu našle čak tri kompanije čiji se timovi natječu u polufinalu League of Legends World Championshipa – Cloud9, Fnatic i G2 Esports. S druge strane, od 12 najvrjednijih kompanija samo se jedna natječe u sportskoj igri, odnosno FIFA-i. Pokazuje to i koliko je FIFA kao esport tek u začecima razvoja.

Posljednjih godina esport natjecanja sve češće preuzimaju poslovni model u kojem timovi postaju partneri lige, poput onog koji koristi NBA. Mjesto u ligi se plaća, prihodi od natjecanja i prodaje dobara se raspodjeljuju, ali kompanijama je zajamčena određena sigurnost pošto lošim rezultatima ne mogu ispasti iz natjecanja. Takvom modelu okrenuli su se League of Legends Championship Series i Overwatch League, a postoje naznake da bi u istom smjeru mogli krenuti i drugi. Sportski klubovi i bogati investitori sve češće se okreću esportu, ali nisu svi i jednako uspješni u svojim financijskim pothvatima. Međutim, za bogate klubove, investicijske fondove i investitore cijena ulaska u esport još je poprilično niska.

Esport industrija je još poprilično kaotična i zato su bilo kakve projekcije opasne. Nova igra može potpuno promijeniti sliku industrije, dovesti kompanije pred nove izazove, destabilizirati sustav i stvoriti novu najvrjedniju kompaniju. Slično mogu i investitori s bogatim ulaganjima. Među 12 najvrjednijih našla se i kompanija 100 Thieves. Osnovana 2016. kao Call of Duty tim, ubrzo se raspala nakon loših rezultata, ali bogati investitor, vlasnik Cleveland Cavaliersa, prepoznao je priliku, iskoristio ime i uložio u profesionalni League of Legends tim kupivši igrače i plativši mjesto u američkom LCS-u u jesen prošle godine. Godinu dana kasnije kompanija je procijenjena na 90 miliona dolara.

Cloud9, Team SoloMid, Team Liquid, Fnatic i G2 Esports sigurno su među najvrjednijim esport kompanijama, ali o tome koliko tačno vrijede i kakvi su im godišnji prihodi zasad možemo vjerovati samo ovakvim istraživanjima, iako su ona više smjernice nego činjenice.

(Index.hr)