in

Huawei predstavio novog mid-rangera – Klasični notch i ogromna baterija

Kompanija Huawei predstavila je danas novi pametni telefon iz svoje Nova mid-range serije. Predstavljen je Huawei Nova Y91, a sve detalje o njemu donosimo u nastavku članka.

Najprepoznatljivija karakteristika ovog telefona je klasični notch, kojega je Huawei odlučio vratiti na ovaj telefon. Ne može se zanemariti ni ogromni kružni modul kamere na zadnjoj strani.

Telefon je opremljen velikim LCD ekranom dijagonale 6,95”, rezolucije 1080 x 2376 piksela, sa stopom osvježavanja od 90 Hz. Pri vrhu ekrana nalazi se stari, klasični notch, koji u sebi, između ostalog, krije i prednju kameru od 8 MP. Desno bočno je skener otiska prsta, a iznad nje i tipka za kontrolu glasnoće.

U gore pomenutom kružnom modulu na zadnjoj strani, koji je uokviren zlatnom bojom, nalaze se dva senzora kamere. Riječ je o glavnom 50 MP senzoru sa otvorom blende f / 1.8 i senzoru za dubinu od 2 MP. Zajedno sa ova dva senzora, u modulu se nalazi i LED blic.

Za autonomiju telefona zadužena je ogromna baterija kapaciteta 7000 mAh s podrškom za brzo punjenje od 22,5 W. Zajedno s telefonom u kutiji stiže i punjač.

Ispod haube, Huawei Nova Y91 pokreće Qualcomm Snapdragon 680 čip, koji je uparen sa 8 GB radne memorije (RAM-a) i 128 GB, odnosno 256 GB prostora za unutrašnju pohranu.

Iz kutije se isporučuje sa Huaweijevim EMUI 13 i ne podržava 5G i Wi-Fi 6. Međutim, tu je 3.5 mm priključak za slušalice i Bluetooth 5.0 podrška.

Dostupan je u dvije boje – Moonlight Silver i Starry Black, a trenutno nisu poznate cijene, niti dostupnost telefona.