in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto nije dobro puniti pametni telefon preko noći?

Kada punite svoj pametni telefon?

Možda mislite da je punjenje baterije tokom noći dobra ideja, no zapravo i nije baš. Tačnije, postoje dokazi koji ukazuju na to da punjenje preko noći drastično skraćuje vijek trajanja baterije pametnog uređaja tijekom vremena. O čemu se tačnije radi, pročitajte u nastavku ovog članka.

Naravno, ono što svako od nas želi za naše pametne telefone i tablete jest da traju što je duže moguće. Ako se nešto i pokvari, a da kvar nije nastao krivnjom korisnika, tu je jamstvo. No jamstvo nije moguće primijeniti ako je korisnik prije toga otvarao uređaj ili radio određene radnje, kao što je ”rootanje” uređaja. Punjive baterije s vremenom polako gube kapacitet (čak i ako ih ne koristite).

Pad kapaciteta primijetit ćete nakon prve godine redovitog korištenja. Kod mnogih uređaja je nakon dvije godine nemoguće proći cijeli dan korištenja uz jedno punjenje.

Proizvođači određuju životni vijek pametnih telefona kroz takozvane “cikluse punjenja baterija.” Ciklus punjenja definiran je kao punjenje baterije od 0 do 100 posto i nakon toga pražnjenje natrag do 0 posto. Broj očekivanih ciklusa punjenja reći će vam koliko punih ciklusa baterija može podnijeti prije nego što osjetno počne gubiti kapacitet.

Litij-ionske (Li-Ion) baterije koriste se u većini punjivih uređaja. Neke oblike litij-ionskih baterija možete pronaći u pametnim telefonima, tabletima i prijenosnim kompjuterima.

Najpopularnija litij-ionska baterija je 18650. Radi se o bateriji koja može proći između 300 i 500 ciklusa punjenja prije nego što joj se kapacitet smanji na otprilike 75 posto, objašnjava Pcchip, odnosno kada dođe do postotka kada se počinju događati veliki problemi s baterijama uređaja.

Za maksimiziranje zdravlja baterije pametnog telefona, najbolje bi bilo da ga odspojite s punjača kada odlazite na spavanje i da ga ponovno stavite na punjenje kada se probudite. Ne, baterija se ne može ”prepuniti.” Kada se baterija napuni do maksimuma i ako je uređaj spojen i dalje na punjač, time se u biti dodatno koristi energija baterije.