in

Osmogodišnjak potpisao ugovor sa esport timom i zaradio 33.000 dolara

U svijetu fudbala i sličnih sportova razne organizacije su morale zakonski urediti “lov” na mlade talente. Vrbovanje mladih sportista raznim finansijskim nagradama i obećanjima ne smatra se baš prihvatljivim, ali u svijetu elektronskih sportova sve je češća pojava.

Početkom ovog mjeseca jedna takva priča rasplamsala je rasprave o legalnosti angažovanja mladih igrača u esport timove.

Ekipa Team 33 sklopila je ugovor s osmogodišnjim igračem Fortnitea, Josephom Deenom zvanim 33 Gosu. Deen je za potpisivanje ugovora dobio bonus od 33.000 američkih dolara te vrhunski gaming PC u vrijednosti oko 5.000 dolara.

– Mnogi timovi me nisu shvatili ozbiljno zbog toga što sam toliko mlad, ali Team 33 me skautirao kroz Fortnite i dopustio mi da svakodnevnotreniram i učim uz njih. Presretan sam jer sam postao službeni član tima – izjavio je Deen prilikom sklapanja ugovora.

Deen sa svojih osam godina nije čak ni kvalifikovan da bi se takmičio na turnirima u Fortniteu. I neće moći nastupati za Team 33 barem još nekoliko godina. Međutim, ekipa ga vidi kao ulaganje u budućnost. S njim su bili u kontaktu dok je imao šest godina i napravili su razne projekcije oko isplativosti ovog ugovora. Vjeruju kako će investiciju od 38.000 dolara vratiti kroz nekoliko godina.

Detalji Deenovog ugovora nisu javni, ali je poznato da mu majka ima opciju prekinuti ugovor u slučaju da se pokaže kako mu gaming oduzima previše vremena ili na bilo koji drugi način utječe na obaveze u školi. S druge strane, Team 33 zadržava prava na 33% zarade od prodaje Deenovog mercha za koji će ujedno raditi i marketing.