in

U Iraku žele zabraniti igranje videoigara jer mladima ispiru mozak

Ako ste mislili da je iseljavanje stanovništva problem za Irak, tamošnje vlasti ne bi se složile. Naime, problem je što je iračka mladost “zatrovana nasilnim videoigrama”. Stoga je irački parlament predložio zakon kojim bi se, pazite sad, zabranilo igranje videoigara.

Kao glavni krivci za porast nasilja među mladima spominju se PlayerUnknown’s Battlegrounds i Blue Whale. Ovo potonje zapravo nije ni videoigra već viralni izazov koji je u brojnim slučajevima završavao tragično.

U prijedlogu zakona stoji da bi se blokirale i zabranile sve igre koje prijete društvenoj sigurnosti, moralu, obrazovanju i ostalim segmentima iračkog društva. Do ovog poteza došlo je nakon što je irački vjerski vođa i političar Muqtada Al Sadr pozvao iračku vlast na borbu protiv ovisnosti, izjavivši kako je žalosno vidjeti da PUBG ispire mozgove iračke mladeži te da je gubljenje vremena uz tu igru suprotno onome što vjera nalaže.

Irak se inače suočava sa specifičnom demografskom pojavom – mladost im čini oko 60% stanovništva, a ukupno je 44% mladih u državi nezaposleno. (hcl.hr)