in

Microsoft navodno planira omogućiti pokretanje igara za Xbox One na PC-u

Prije nekoliko dana proširila se glasina kako će Microsoft omogućiti Xbox Game Pass uslugu na Nintendo Switch konzoli kroz čaroliju igranja u oblaku, odnosno streaming. No, to je sad već stara vijest, a već imamo drugu koja je friška i potencijalno veća od igranja Xbox igara na Nintendovoj konzoli.

Naime, Microsoft za četvrti mjesec ove godine planira ažuriranje Windowsa 10 koje će predstaviti novu gaming tehnologiju za taj operativni sustav. U tu svrhu korisnicima Windows Insider programa omogućili su besplatno isprobavanje igre State of Decay. I tu stvari postaju interesantne, kako je primijetila ekipa s portala Thurrott.com.

Naime, taj State of Decay preuzima se u instalacijskom formatu igre za Xbox, formatu s datotečnom ekstenzijom xcv. Drugim riječima, Windowsi 10 dobivaju mogućnost instaliranja i pokretanja igara za Xbox One konzolu, odnosno igara koje nisu službeno prebačene na PC!

E sad, što ovo točno znači – hoćemo li Red Dead Redemption 2 igrati na PC-u kao igru za Xbox? U ovom trenutku teško je to odgonetnuti, ali šanse su male da će se to ostvariti službenim putem. Naime, upitno je kako će te Xbox One igre funkcionirati na PC-u. Šanse su da će se za njih morati koristiti isključivo kontroler te da neće imati mogućnost podešavanja grafičkih postavki, tj. da će se izvoditi u nižim rezolucijama kao na Xbox platformi.

Čemu onda uopće forsiranje ovoga? Poanta je, najvjerojatnije, u Xbox Game Pass usluzi. Iz Microsofta su već najavili kako istu planiraju dostaviti i na PC platformi, iako je ona tehnički već dostupna, ali samo za naslove iz kataloga Xbox Play Anywhere programa (igre čijom kupnjom na Microsoft Store dobivate verziju za Xbox One konzolu i obrnuto).

(hcl.hr)