in

Još jedno istraživanje ne povezuje video igre s nasilnim ponašanjem

Premda postoji mišljenje da igranje igara poput Grand Theft Auta, Manhunta i sličnih, gdje nailazimo na poprilično eksplicitne prikaze nasilja, uzrokuje agresivno ponašanje kod djece, nova studija u Oxfordu to opovrgava.

Kad se povede debata o dotičnoj temi, uvijek se vraćamo na slučajeve u Americi, no pravo je pitanje je li pravi uzrok takvom nasilju igranje video igara.

Postoji podatak da se u Japanu pretprošle godine dogodilo dvadeset i dva incidenata pod oružjem pa se postavlja pitanje kako zemlja iz koje izlaze video igre sa jakim prizorima nasilja (od tabačina pa do suludih akcijskih igara) ima tako malen postotak. Naravno treba uzeti u obzir koji udio u tom broju ima mlađa gejmerska populacija, no svejedno podatak je zanimljiv.

Kako se navodi u studiji, nije pronađena povezanost mladića koji su igrali video igre s porastom njihove agresivnosti sto uopće ne iznenađuje. Ono što dotična studija dokazuje jest da igre s prikazom nasilja pojačavaju prostačko ponašanje koje se ispoljava kako u školi tako i na društvenim mrežama. Spominju se razni oblici antisocijalnog ponašanja, online trolanja i tome slično.

Uzroke takvog nasilnog ponašanja kod mlade igraće populacije treba tražiti prvo u drugim sferama počevši od kućnog odgoja, društvene zajednice pa tek onda povrh toga svega igranje video igara koje bi mogle proizvesti takvo ponašanje.

(goodgame.hr)