in

U Americi je predložen porez na nasilne videoigre

Prošle je godine američki predsjednik Donald Trump imao opservaciju kako su današnje videoigre prepune nasilja. O toj temi razgovarao je s nekoliko ljudi iz same industrije videoigara, no iz diskusije nije proizašlo ništa konkretno. Međutim, kako su pucnjave po američkim školama i drugim javnim mjestima još uvijek aktualan problem, vlasti u saveznoj državi Pennsylvaniji donijeli su prijedlog zakona za dodatno oporezivanje videoigara koje nose oznaku M, odnosno namijenjene su za publiku koja ima minimalno 17 godina.

Pennsylvania tako predlaže “porez na grijeh” od 10%. Zarada od njega išla bi u fond kojim bi se finansirale dodatne sigurnosne mjere u školskim ustanovama. Dodatni porez na igre koje sadrže neki oblik nasilja u pravilu bi značio da bi kupci tih igara za njih plaćali veći iznos nego što ga sada plaćaju pa bi igre od 60 američkih dolara mogle koštati oko 70 dolara.

Organizacija Entertainment Software Association koja predstavlja industriju videoigara u SAD-u oštro se protivi ovom prijedlogu zakona i tvrde kako je on protuustavan. Pozivaju se na znanstvena istraživanja kojima je ustanovljeno kako videoigre nisu povod za nasilno ponašanje.

Ovo inače nije prvi put da se u Americi predlaže takav porez. Svi dosadašnji pokušaji političara na tom polju nisu urodili plodom. (hcl.hr)