in

Okršaj s detektivskom agencijom iz Red Dead Redemptiona 2 završio je na stvarnom sudu

Pinkerton je privatna detektivska agencija osnovana sredinom 19. stoljeća te ujedno i jedna od neprijateljskih frakcija u Rockstarovom Red Dead Redemptionu 2. Njezini fikcionalni detektivi pojavljuju se u desetak misija te se nastoje obračunati s Arthurom i njegovom odmetničkom družinom jer, ugrubo rečeno, nisu zadovoljni njihovim bontonom. Ti su likovi prikazani kao tvrdokuhani, nefleksibilni i nesimpatični predstavnici zakona koji vole moralizirati.

Stvarnim vlasnicima stvarne detektivske agencije nije se svidio takav prikaz pa su ovih dana tvorce Red Dead Redemptiona 2 optužili za nedopuštenu upotrebu naziva tvrtke. U njihovom prigovoru navodi se da, iako cijene namjeru Rockstara i Take-Two, u agenciji smatraju kako je reprezentacija Pinkertona u igri zavaravajuća. Pinkertonovi predstavnici zatražili su novčanu kompenzaciju uz usputnu prijetnju sudskom tužbom ako adekvatna suma ne bude isplaćena.

Zanimljivo, pomalo je to slično sceni u kojoj detektivi iz agencije dolaze u posjet Arthurovom kampu pa prijete ponovnim dolaskom uz jaču pratnju.

Historijska autentičnost je u slučaju Red Dead Redemptiona 2 od samoga početka od velikog značaja za Rockstar i Take-Two . U više navrata tvorci su se pohvalili detaljnosću i uvjerljivosti svojega prikaza američkog prostora s kraja 19. stoljeća. Nije stoga nimalo čudno što su, umjesto da plate Pinkertonu, u Take-Two odlučili sudski zatražiti da im se odobri uključivanje agencije u igru. Prvi amandman kojim je zajamčena sloboda govora navodi se kao glavni razlog neosnovanosti Pinkertonove tužbe.

Nije ni isključeno da su u Pinkertonu vidjeli prodajne rezultate igre (17 miliona primjeraka u prve dvije sedmice) pa se jednostavno polakomili za novcem koji im se učinio lakim plijenom.

U svakom slučaju, Rockstar se na poziv za okršaj u podne nije pojavio bez pištolja. Iz Pinkertona, s druge strane, još uvijek nisu komentirali niti sudski reagirali na “kontratužbu”.