in

Fanovi su oživjeli igru koju je Electronic Arts odbacio, začudo – dobili su zeleno svjetlo od njih

Zakoni o autorskom pravu često onemogućuju zajednicama igrača da naprave nešto novo s poznatim intelektualnim vlasništvom. Activision je tako nedavno ugasio projekt nove Spyro igre, a još je recentniji primjer gašenja svih nada za preradu Star Wars KOTOR-a na kojoj su radili fanovi.

Ipak, u svakom pravilu postoje i iznimke, a jedna takva došla je, ne biste vjerovali, od Electronic Artsa.

Naime, ta je kompanija 2013. godine ugasila servere za mrežnu RTS igru BattleForge pod izgovorom da nije donosila dovoljnu zaradu. Dvije godine kasnije fanovi te igre s kartaškim elementima okupili su se i započeli rad na njezinom oživljavanju. Među ekipom fanova našao se i Bruno Fištrek iz Hrvatske, koji je na projektu ostao do dan danas.

Na njihovo iznenađenje, iz Electronic Artsa nisu imali ništa protiv da fanovi ožive BattleForge, sve dok to učine pod određenim uvjetima. Za početak, tražili su uklanjanje svih tragova Electronic Artsa i njihovih logotipa iz igre, za što je ekipa morala napraviti poseban alat jer nisu imali pristup izvornom kodu igre.

Zatim su morali eksplicitno naglasiti kako igra nema veze s Electronic Artsom niti sa studijem koji je razvijao igru. Također nisu smjeli implementirati mikrotransakcije niti naplaćivati sadržaje. Konačno, bilo im je zabranjeno koristiti bilo kakve promotivne materijale koji su prethodno napravljeni za samu igru.

S obzirom da su fanovi na sve to pristali, njihov projekt zvan Skylords Reborn prošlog je mjeseca dogurao do otvorenog stress testa i uskoro bi mogao zaživjeti u igrivoj verziji.

Želite li pomoći Skylords Rebornu posjetite njihovu Patreon stranicu, a ako vas zanima više o samom projektu bacite pogled na službeni forum.