in

Fortnite broji 40 miliona igrača, dva miliona ih igra istovremeno

Epic Games pohvalio se novim rekordom svog Fortnitea, čisto da neko ne bi zaboravio na njihovu igru pokraj svih brojki koje kruže oko PUBG-a.

 

Ove godine čeka nas interesantno nadmetanje PUBG-a i Fortnite (Battle Royalea). Kažem interesantno jer razvojni tim Epic Games koristi različite strategije kako bi Fortnite prezentirao u što boljem svjetlu. Za početak, Fortnite i njegov Battle Royale mod nisu jedno te isto, ali samo je pitanje vremena kada će osnovni Fortnite pasti u zaborav i pod tim naslovom ćemo znati samo igru battle royale žanra. Nadalje, Fortnite je igra koja se prodaje (iako će biti besplatna), ali Battle Royale mod je već besplatan. Stavljanjem to dvoje u isti lonac, Epic Games želi prezentirati podatke onako kako im odgovara.

Umjesto da kažu, prodaja igre ide slabo, ali imamo masu korisnika Battle Royale moda, Epic će reći kako Fortnite broji 40 miliona igrača, čime je u roku pola godine postao jedna od najpopularnijih igara uopće. Umjesto da kažu kako na tri platforme ne mogu skupiti toliko aktivnih igrača koliko ih PUBG broji samo na PC-u, Epic će reći kako Fortnite istovremeno igra preko dva miliona igrača.

Sve su to uspjesi koje ne treba diskreditirati ni umanjivati, ali postavlja se pitanje koristi li Epic popularnost besplatnog Fortnite Battle Royale moda da bi igrače naveo na kupnju Fortnitea, koji je sasvim drugi tip igre i nema neke veze s battle royaleom.