in

Nvidia najavila Geforce RTX 2070, 2080 i 2080 Ti kartice, navodno rade čuda

Geforce RTX 20 serija grafičkih kartica predstavljena je upravo kao jedna od najvećih revolucija u svijetu računalne grafike.

Pogledajte koliko će vas koštati nova najmoćnija grafička kartica na tržištu i za što je sve RTX 20 serija zapravo sposobna.

Nvidija je upravo u njemačkom gradu Kolnu pred velikom publikom svjetskih novinara predstavila najnoviju seriju svojih grafičkih kartica – Geforce RTX 20. Nakon dvosatne prezentacije o važnosti Ray Tracing tehnologije za realističnije vizuale u video igrama, predsjednik kompanije Jensen Huang pokazao je nove grafičke kartice uz koje će takvi vizuali biti mogući.

Konkretnije, predstavljena su tri modela – Geforce RTX 2070, Geforce RTX 2080 i Geforce RTX 2080 Ti.

Sve nove kartice bazirane su na potpuno novoj GPU arhitekturi zvanoj Turing kao i novoj RTX platformi. Nvidija obećava do šest puta bolje performanse od kartica prošle generacije uz istovremeno bolje vizuale kroz korištenje Ray Tracing i AI tehnologija u stvarnom vremenu. Poseban naglasak današnje prezentacije bio je upravo na tome koliko je RTX platforma važna za realističnije predočavanje svjetla, a potom i sjena te refleksija u modernim igrama.

Uz nekoliko primjera u nadolazećim igrama poput Battlefielda 5, Shadow of the Tomb Raidera i Metro Exodusa, Nvidija je pokazala manjkavosti današnjih vizualnih rješenja za stvaranje realističnog osvjetljenja, sjena i refleksija. Dok su developeri dosad morali dobar dio tih vizuala raditi ručno i raznim metodama skrivati nesavršenosti u vizualnom prikazu, uz RTX trebali bi moći dobiti bolje i realističnije efekte i to potpuno dinamično – znatno lakše nego prije. Kako će to izgledati, pitate se? Pogledajte na primjeru videa ispod.

(HCL)