in

Apple planira izraditi AI pomoćnika za praćenje zdravlja i raspoloženja

Bloombergov Mark Gurman, osoba koja redovito i prilično pouzdano izvještava o događanjima i planovima unutar Applea, ovoga tjedna donosi zanimljivu najavu, vezanu za novi iOS i glavnu tehnološku temu u posljednje vrijeme, umjetnu inteligenciju. Prema njegovim informacijama, u Appleu već rade na virtualnom AI pomoćniku, svojevrsnom “treneru”, koji će korisnicima pomoći da žive zdravije i osjećaju se bolje.

AI life coach uz naplatu

Usluga se razvija pod kodnim imenom Quartz, a koristit će se podacima prikupljenima primarno s Apple Watcha. Ovaj pametni sat svojim bi senzorima pokreta, otkucaja srca, temperature i sličnima, detektirao što korisnik radi, kako se osjeća, kada spava, koliko vježba, i slično. Gotovo sve ove podatke satovi prikupljaju i danas, no novitet bi bio u tome što bi se oni koristili svi zajedno, ubacivali u algoritme umjetne inteligencije, a ona bi potom navodila korisnika što i kako raditi, jesti, kada se kretati, koje vježbe činiti i slično.

Sve to imalo bi za cilj poboljšanje opće mentalne i fizičke dobrobiti korisnika. Ako, pak, razvojni put bude odrađen kako je planirano, sveobuhvatni “životni AI trener” bi trebao biti lansiran tijekom sljedeće godine. Personalizirane preporuke i savjeti ovog pametnog asistenta naplaćivali bi se, kaže Gurman.

Više na WWDC-u

Time bi platforma Apple Health, koja se već posljednjih godina proširila i koristi se za velike medicinske i fitness studije, dobila nove funkcionalnosti. Osim senzornih podataka, u nju bi se ubuduće mogli upisivati i podaci o mentalnom zdravlju, raspoloženju i slično. Osim toga, podatke o korisnikovom mentalnom stanju uređaj bi mogao prikupljati i “prisluškivanjem” njegovog govora, tipkanja i ostalih aktivnosti.

Prema sadašnjim informacijama, iOS bi mogao već ove godine dobiti nove mogućnosti za pomoć kratkovidnima, kao i aplikaciju za stvaranje digitalnog dnevnika. Prve naznake onoga što Apple misli ugraditi u iOS 17 vidjet ćemo, kako je to običaj, na njihovoj ovogodišnjoj developerskoj konferenciji WWDC, zakazanoj za 5.-9. maja.