in

MIUI 14 konačno stiže globalno na “jeftinu” flagship seriju

Xiaomi je već nadogradio popriličan broj svojih pametnih telefona na MIUI 14, baziran na Androidu 13. Iako je poprilično zakasnio u odnosu na konkurente, Xiaomi u posljednje vrijeme ubrzano nadograđuje uređaje na MIUI 14. Najnoviji na listi onih koji primaju ovu nadogradnju su „jeftini“ flagship telefoni ove kompanije namijenjeni globalnom tržištu.

Xiaomi Mi 10T i Xiaomi Mi 10T Pro predstavljeni su 2020. godine sa Androidom 10 i MIUI 11. Nakon toga su telefoni dobili dvije velike Android nadogradnje i to one na Android 11 (MIUI 12) i Android 12 (MIUI 13). Sada telefoni primaju i treću veliku nadogradnju i to onu na Android 13 (MIUI 14).

S obzirom na Xiaomijevu softversku politiku, ova dva uređaja više neće primati velike Android nadogradnje. Moguće je, međutim, da dobiju još jednu veliku MIUI nadogradnju, ali onu koja će biti bazirana na aktuelnom Androidu 13.

Nadogradnja je trenutno dostupna za evropske (EEA) verzije ova dva telefona. Stiže s brojem firmvera MIUI-V14.0.1.0.SJDEUXM. Xiaomi je na predstavljanju MIUI 14 u Kini naveo da će ova nadogradnja donijeti niz novih funkcija i poboljšanja. Međutim, izvještaji globalnih korisnika koji su nadogradili svoje uređaje na MIUI 14 su u suprotnosti s tim. Čini se da Xiaomi globalno nije ni približno „uredio“ MIUI 14, kao što je to slučaj sa kineskom verzijom.

U svakom slučaju, ako posjedujete Mi 10T ili Mi 10T Pro, možete provjeriti je li pomenuta nadogradnja već dostupna i na Vašem uređaju. Ukoliko još nije, možete je očekivati u narednim danima, s obzirom na to da se nadogradnja kreće u fazama.