in

Na Windows 11 stiglo veliko ažuriranje – Mnoštvo novih funkcija

Na Windows 11 ovih dana počelo je stizati novo veliko ažuriranje. Radi se o tzv. “Moment” nadogradnji. Šta sve novo donosi ovo ažuriranje?

Moment 2, kako je naziv novog ažuriranja, pokrenut je krajem prošlog mjeseca u vidu beta testiranja. Međutim, prije 2 dana Moment 2 počeo je stizati u vidu stabilnog ažuriranja. Formalno je nadogradnja poznata kao KB5023706. Ako Vam je Windows još nije ponudio, sami možete odlaskom u Windows Update provjeriti je li pomenuta nadogradnja dostupna i na Vašem računaru.

Nadogradnja sa sobom donosi niz novih funkcija. Tako one uključuju poboljšanja za one koji koriste Windows 11 na ekranu osjetljivom na dodir. Konkretno, optimizovana je traka za dodir.

Još jedna bitna promjena je Phone Link za iOS, koji vlasnicima iPhonea daje mogućnost da povežu svoj telefon sa desktopom.

Pored toga, Windows 11 će sada pružiti preporuke za još efikasnije korištenje energije računara, kao i dodatnu pomoć pri rješavanju problema s Vašim računarom (preko opcije Quick Assist).

Sistemska traka dobila je i novu svježu boju u zaobljenom obliku (umjesto dosadašnjeg kvadratnog, kada prelazite mišem preko ikona u donjem desnom uglu).

Funkcije pristupačnosti također su poboljšane, a glasovni pristup dobija nove komande.

Kao i većina drugih nadogradni, KB203706 može se pohvaliti nizom uobičajenih sigurnosnih popravki.

Sva testiranja Moment 2 nadogradnje do sada su prošla bez problema i bez uočenih većih grešaka, pa je očekivati da će i stabilna nadogradnja stići bez problema. Microsoft se u prošlosti nije baš tako mogao pohvaliti besprijekornim nadogradnjama, a nekada su se dešavali i bizarni problemi. U svakom slučaju, trenutno nije poznato da nova nadogradnja uzrokuje probleme.