in

Računar smješteno unutar Lego kockice

Među “uradi sam” entuzijastima kao da vlada natjecanje – tko će na manjem ili neobičnijem računalu uspjeti instalirati popularnu igru iz devedesetih, Doom. Vidjeli smo tako da se ovaj FPS igra, primjerice, na testu za trudnoću i sličnim uređajima, koji za to nisu izvorno namijenjeni. Posljednji “natjecatelj” u ovoj neobičnoj disciplini je youtuber i inženjer James Brown, koji je svoj Doom stroj uklopio u veličinu – Lego kockice.

Majstorska minijaturizacija

Njegova glavna ideja bila je u malenu Lego kockicu uklopiti cijeli računar, sposobno za razne zadatke. Iskoristio je u te svrhe maleni mikrokontroler Raspberry Pi RP2040, spojio na njega minjaturni 0,42-inčni (10,6 mm) monokromatski OLED panel, bateriju, akcelerometar te kapacitivne senzore za kontrolu cijelog sklopa dodirom. Lego kockicu morao je ispisati na 3D pisaču, kako bi u nju mogao smjestiti ove komponente, a dodatno se potrudio i portao programski kod Dooma za izvođenje na ovom mini računara.

Budući da Lego kockica nema mogućnost instaliranja više tipki, kretanje se unutar igre obavlja naginjanjem cijelog sklopa (za detektiranje pokreta služi spomenuti akcelerometar), dok su jedine kontrole, one na dodir, dostupne na gornjoj strani uređaja, na prepoznatljivim izbočinama ove kockice. Te kontrole programirane su kao naredbe za pucanje. Kad je riječ o zaslonu, on je u stanju prikazati samo jednu boju (bijelu), a nijanse sive dobivaju se pametno osmišljenim brzim prikazivanjem među-slika, pa je igra zaista funkcionalna i koliko-toliko igriva.