in

Nokia ima novi mobitel kojeg ćete sami moći kući popraviti

HMD Global predstavio je uočio Mobile World Congressa u Barceloni tri nova Nokia telefona, modele G22, C32 i C22, koji nude do tri dana trajanja baterije te poboljšanu sliku i izdržljivost za C seriju. A G22 je telefon dolazi s mogućnošću popravka kod kuće i uključuje globalnu suradnju s iFixitom.

Uz to, HMD je najavio prvi korak u planu da postanu prvi veliki globalni dobavljač pametnih telefona koji će proizvodnju dovesti u Europu.

– Ljudi cijene dugotrajne, kvalitetne uređaje i ne bi trebali raditi kompromise oko cijene da bi ih dobili. Nova Nokia G22 je namjerno napravljena s dizajnom koji se može popraviti tako da je možete zadržati još dulje, a s naprednim slikanjem na Nokiji C32 i poboljšanom izdržljivošću na Nokiji C22, donosimo još veću vrijednost C-seriji – rekao je Adam Ferguson, voditelj marketinga proizvoda, HMD Global.

Nokia G22 – prva Nokia kojoj je glavna mogućnost popravak kod kuće

Nokia navodi da bi s G22 s mogućnošću popravka trebali podići dugovječnost Nokijinih uređaja. U suradnji s iFixitom, globalnom zajednicom za popravke, korisnici mogu jednostavno pristupiti vodičima za popravak i pristupačnim dijelovima za zamjenu oštećenog zaslona, savijenog priključka za punjenje ili prazne baterije na Nokiji G22. Naime, telefon ima zadnji poklopac koji se može odstraniti i dijelove koji se jednostavno mogu odvojiti uz pripadajući alat.

Nova G-serija pametnog telefona također dolazi sa stražnjom stranom od 100% reciklirane plastike, OZO reprodukcijom koja pruža poboljšani bas i jasniji zvuk, plus 2 godine nadogradnji OS AndroidTM, dvije godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja i produženo trogodišnje jamstvo bez dodatnih troškova .

Ima 720p ekran od 6,5 inča, pogoni je Unisoc T606 čipset (12nm). Dolazi s 50 mpx kamerom te makro i dubinskim senzorima od 2 mpx. Prednja kamera snima selfije od 8 mpx. Kapacitet baterije je 5050 mAh, a podržava 20W punjenje.

– Kako potrošači sve više zahtijevaju održivije i dugotrajnije uređaje, mogućnost jednostavnog i pristupačnog popravka pametnih telefona postat će ključna razlika na tržištu. Istraživanje CCS Insighta o krajnjim korisnicima to odražava tako da približno polovica korisnika mobilnih telefona u zapadnoj Europi kaže da bi željeli imati mogućnost popravka svog uređaja po razumnoj cijeni ako se pokvari izvan jamstvenog roka – kaže Ben Wood, glavni analitičar CCS Insighta.

Dolazi u Meteor sivoj i Lagoon plavoj boji u varijantama od 4/64 i 4/128 GB s  preporučenom cijenom od 179 eura.

Što se tiče dijelova navodi se da su At-home Fit Kits za Nokiu G22 dostupni su za 5 Eur na iFixit.com. Zamjenski dijelovi dostupni su na iFixit.com po globalnoj prosječnoj cijeni od 49,95 Eur, baterija po 24,95 Eur, a priključak za punjenje po 19,95 Eur.

Nokia C32 s najvišom kvalitetom slike u C-seriji dosad

Uz kameru od 50 MP i algoritme za slikanje, Nokia navodi da model C32 donosi napredno snimanje po još pristupačnijoj cijeni. Uz tu kameru još se nalazi i makro senzor od 2 mpx, a sprijeda je 8 mpx selfie kamera.

Ima ekran od 6,5 inča u 720p rezoluciji i Android 13 Go. Sve to pogoni Unisoc SC9863 u 28 nm tehnologiji s osam jezgri (4×1.6 GHz Cortex-A55 & 4×1.2 GHz Cortex-A55)

Kapacitet baterije je 5000 mAh.

Nokia C32 dolazi u boji Charcoal, Autumn Green i Beach Pink, a dostupna je u konfiguracijama od 3/64 GB i 4/128 GB. Košta oko 140 eura.

Nokia C22 – “prvak u izdržljivosti”

Nokia C22 dijeli ekran i dimenzije s modelom C32, a isti je i procesor. No kamera je nešto slabija, s rezolucijom od 13 megapiksela i 2 mpx makro senzorom, ali i algoritmima za prepoznavanje scena. Prednja kamera je ista, rezolucije 8 mpx. Ima IP52 zaštitu od prskanja i prašine i 2,5D staklo. Također dolazi s Androidom 13 i jednakom baterijom. Nokia C22 dolazi u ponoćno crnoj i pješčanoj boji, a dostupna je u konfiguracijama memorije i pohrane od 2/64 GB i 3/64 GB. Košta oko 130 eura.