in

Treća ruka ili šesti prst mogli bi postati naša nova visokotehnološka pomagala

Treća ruka ili šesti prst mogli bi postati nova visokotehnološka pomagala iskažu li se inovacije za proširivanje ljudskih sposobnosti na kojima rade istraživači s londonskog Imperial Collegea, Sveučilišta Freiburg te njihovi partneri u europskom projektu NIMA.

Do zaključka da bi čovjeku dobro došao još barem koji ud došli su zamišljajući kirurga koji izvodi operaciju delikatnim instrumentima u obje ruke, a ne može se ni počešati po nosu, ili pak građevinca koji rukama podupire tešku gredu i ne može je sâm učvrstiti na mjesto, pijanista koji bi mogao raširiti ruke po klavijaturi da ima još koji prst ili astronauta u svemirskoj šetnji.

Dodatnim udovima ljudi bi, najavljuju, morali upravljati kao i urođenima, no zasad bi ih kontrolirali nosivim elektrodama koje čitaju i tumače neuralne signale korisnika. Glavna pitanja kojima se istraživači trenutačno bave uključuju i neuroznanost i neurotehnologiju: je li ljudski mozak sposoban kontrolirati dodatne dijelove tijela jednako učinkovito kao što kontrolira biološke dijelove? I ako je tako, koji se neuronski signali mogu upotrijebiti za tu kontrolu?

Na Imperial Collegeu u Londonu već su postavili sustav za testiranje novih tehnologija s dodatnim robotskim udovima nazvan MUlti-limb Virtual Environment ili MUVE. Optimistični su, ali i oprezni. Zasad, kažu, drže biološke fige da će uspjeti postići neuralnu kontrolu dodatnih robotskih udova istodobno s prirodnim kretanjem i da će sustav raditi, a da korisnik neće morati biti isključivo koncentiran na upravljanje svojim dodatnim udom.