in

ChatGPT uskoro dobiva pravu konkurenciju, a taj će se chatbot zvati Sparrow

Užarilo se tržište tzv. generativne umjetne tehnologije otkako je malo tko s internetskim pristupom odolio iskušati što zna i umije chatbot ChatGPT, bilo da s pomoću njega pokušava doznati točne odgovore na sva pitanja, otkriti budućnost, osmisliti poslovni plan, bilo programirati. Deset puta više novca od onog koji je dosad uložio u kompaniju OpenAI, tvorca toga superelokventnog AI pomagača, sad planira investirati tehnološki div Microsoft kako bi ga brže-bolje povezao sa svojim proizvodima i uslugama, a ni konkurencija ne miruje.

Startupovi koji su daleko odmakli u razvoju tzv. velikih jezičnih modela (od engl. Large Language Models ili LLM-ova) i strojnom učenju (na kojima chatbotovi počivaju) mogu birati investitore kao u najbolje opskrbljenom dućanu, a i Google se budi. Pionir u istraživanju AI-ja – tvrtka DeepMind, koju je Google kupio prije devet godina, najavljuje da će uskoro pokrenuti rivala ChatGPT-ju – chatbot radnog naslova Vrabac, tj. Sparrow. Izvršni direktor DeepMinda Demis Hassabis izjavio je za časopis Time kako razmatra izdavanje Sparrowa u ‘privatnoj beta-verziji negdje 2023. godine‘.

Kad je taj chatbot predstavljen lani, opisali su ga kao ‘sredstvo za dijalog koje je korisno i smanjuje rizik od nepouzdanih i neprikladnih odgovora‘. U početku bi trebao biti suzdržaniji i konzervativniji od ChatGPT-ja jer je, navodno, zreliji AI asistent. Ipak ga pristojno odgaja Google.