in

Stiže novi Canonov aparat punog kadra EOS R8

Canon Europe najavljuje EOS R8, novi fotoaparat punog kadra bez zrcala, koji nasljeđuje tehnologiju od modela s mnoštvom funkcija, EOS R6 Mark II. Uz kompaktan dizajn poput onoga kod EOS RP-a, ova moćna kombinacija pruža foto/video entuzijastima i studentima alate koji su im potrebni kako bi napravili iskorak slijedeći svoju strast, tvrde u Canonu.

„Zahvaljujući CMOS senzoru punog kadra od 24,2 megapiksela, visokoj ISO osjetljivosti i poboljšanom dinamičkom rasponu, EOS R8 idealan je izbor za fotografiranje portreta, događaja i pejzaža, pružajući širu i izrazitije umjetničku perspektivu. Zajedno s njim lansiramo i RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, mali lagani zum objektiv iz serije RF, i taj par sačinjava kompaktan, ali moćan komplet koji fotografima omogućuje istraživanje kreativnosti u punom formatu“, pojašnjavaju iz kompanije

Pružajući prednosti kvalitete slike punog formata, EOS R8 sadrži CMOS senzor punog formata od 24,2 megapiksela koji može postići istu razlučivost kao EOS R6 Mark II. Senzor vodeći u klasi pruža veliku brzinu očitavanja i time omogućuje brojne napredne značajke, uključujući smanjeno linijsko skeniranje, koje omogućuje uzastopno snimanje sa 40 kadrova u sekundi i visoku ISO osjetljivost s niskom razinom šuma do 102 400. To čini model EOS R8 savršenim za snimanje u okruženjima koja su slabo osvijetljena i u kojima se objekti pomiču. Poboljšan dinamički raspon omogućuje i snimanje upečatljivih slika u živim bojama, a senzor punog formata pruža pliću dubinsku oštrinu koja stvara mekanu pozadinu radi isticanja objekta.

Težeći oko 461 g (s karticom i baterijom), EOS R8 je do sada najlakši Canonov fotoaparat punog formata iz sustava EOS R. Dimenzije ovog fotoaparata 132,5 x 86,1 x 70 mm slične su dimenzijama modela EOS RP, uz određeni broj dodatnih značajki profesionalne razine, smještenih u kompaktnom kućištu. EOS R8 ima elektroničko tražilo visoke razlučivosti od 2,36 milijuna točaka, koje radi pri 120 kadrova u sekundi, i ima podršku za UHS-II SD karticu. Intuitivno sučelje čini ovaj fotoaparat jednostavnim za uporabu u pokretu, uz koristan kotačić za odabir načina rada sa 12 načina za snimanje fotografija i videozapisa, te namjenski prekidač za prebacivanje između snimanja fotografija i videozapisa.

„Napredni senzor modela EOS R8 bilježi snimke pune širine od 4K 60p, koje su naduzorkovane sa 6K senzora radi oštrog, detaljnog sadržaja videozapisa, a snima i Full HD pri 180 kadrova u sekundi za usporene videozapise. Kako bi pomogao onima koji žele steći dodatne vještine u radu s videozapisima, ovaj fotoaparat podržava Canon Log 3 pri 10-bitnom YCbCr 4:2:2 H.265 internom snimanju koje pruža veći dinamički raspon i veću prilagodljivost u postprodukciji. Isto tako, načine rada HDR PQ i HDR Movie mogu izabrati oni s HDR radnim procesom, a ti načini pružaju čist HDMI izlaz na kompatibilnim uređajima“, tvrde u Canonu.

Radi sprječavanja “disanja” izoštravanja tijekom snimanja videozapisa, model EOS R8 ima funkciju koja kompenzira promjenu kuta gledanja prilikom podešavanja udaljenosti izoštravanja, pojašnjavaju iz kompanije i dodaju da ovaj fotoaparat pruža i duže vrijeme snimanja, do dva sata u usporedbi s uobičajenim snimanjem videozapisa1, što je idealno za snimanje vlogova ili snimanje na događajima.

S obzirom da sadrži isti Dual Pixel CMOS AF II kao EOS R5 i EOS R6 Mark II, model EOS R8 izoštrava za samo 0,03 sekunde2 čak i pri 40 kadrova u sekundi s elektroničkim zatvaračem. Ovaj inteligentni sustav prepoznaje i prati brojne objekte, uključujući životinje, vozila i ljude, pružajući otkrivanje glave, lica i oka radi preciznog izoštravanja. Radi veće kontrole, moguće je čak i izabrati kojem oku dati prioritet. Kako bi se detektiranje pojednostavnilo na tako širokom rasponu objekata, korisnici mogu izabrati automatsko podešavanje, koje bira objekt na temelju kompozicije slike. Ove performanse su proširene na snimanje pri slabom osvjetljenju, čak do -6,5 EV3.

„Uz ugrađenu 2.4GHz Wi-Fi i Bluetooth mogućnost povezivanja4, korisnici mogu lako dijeliti svoje radove i upotrebljavati aplikaciju Camera Connect, dok provjera identiteta WPA/WPA2/WPA3-Personal osigurava sigurnu vezu. Za vlasnike iPhonea, EOS R8 je iOS MFI certifiedTM 5, što omogućava izravno preuzimanje i rukovanje. EOS R8 možete upotrebljavati kao web kameru zahvaljujući podršci za USB videouređaje klase (UVC) / USB audiouređaje klase (UAC). Korisnici pretplaćeni na image.canon mogu maksimalno iskoristiti Neural Network Image Processing Tool6 za napredno smanjenje šuma i moiré efekta, kojim se postiže prirodan izgled JPEG i HEIF slika“, tvrde u ovom proizvođaču pametnih telefona.

Canon je izvršio i ažuriranja platforme image.canon, proširujući njenu upotrebu na određeni broj novih korisnika s pomoću filmske i korporativne podrške za Adobe Lightroom, što omogućava kompatibilnost s mnoštvom usluga, uključujući Frame.io i Google Photo accountsTM 7.

Uz to predstavljen je i novi objektiv RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM je mali i lagani objektiv s dvostrukim uvećanjem i žarišnom duljinom 24 – 50 mm te predstavlja sjajan izbor za poboljšavanje fotografskih i videografskih vještina, naročito prilikom snimanja portreta, interijera ili putovanja.

„Pruža naprednu stabilizaciju slike do 4,5 stupnja, koja se povećava na 7 stupnjeva kada je pričvršćen na fotoaparat EOS R s IBIS-om, što znači da kreatori i fotografi mogu snimati videozapise i fotografije po slabom svjetlu, bez uporabe stativa. STM motor za izoštravanje je brz i tih, s dodatnom regulacijom putem prilagodljivog prstena za upravljanje objektivom, koji korisnicima omogućuje prebacivanje između različitih načina rada, kako bi mogli fotografirati i snimaju poput profesionalaca. Koristeći prednost RF sustava za montažu, objektiv RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM funkcionira s fotoaparatima serije EOS R i potpomaže široki raspon ugrađenih značajki za poboljšanje slike, uključujući panoramiranje u načinu rada za scene i korekciju “disanja” izoštravanja za videozapise“, zaključuju u Canonu.