in

Tri aplikacije koje će vas upozoriti na zemljotres

Dok Android ima namjenski servis za zemljotrese, iPhone i iOS se oslanjaju na lokalne usluge i nude opciju digitalnog podsjetnika koja je direktno povezana sa, recimo, državnim seizmološkim savezom.

Ovo su tri možda najbolje aplikacije za ovakva upozorenja.

LastQuake

LastQuake, za iPhone je besplatna aplikacija posvećena informisanju i prikupljanju izjava u realnom vremenu. Ovaj zvanični alat Evromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) dizajnirali su seizmolozi.

Zahvaljujući aktivnom učešću velikog broja korisnika, ESMC-u je potrebno samo nekoliko minuta da proceni uticaj zemljotresa i potom obavijesti građane.

LastQuake, pored informacija u realnom vremenu, nudi pristup komentarima, fotografijama i video snimcima svjedoka, nudi mogućnost dijeljenja informacija putem društvenih mreža, SMS servisa koji mogu da obavijeste voljene osobe, kao i savjete za ponašanje nakon zemljotresa.

Earthquake Network

Earthquake Network je sveobuhvatna aplikacija za zemljotrese i za mnoge zemlje je jedini sistem upozorenja.

Ova aplikacija nudi obavještenja u realnom vremenu ako živite u blizini epicentra, upozorava nekoliko sekundi prije potresa ako živite daleko od epicentra, i sve ostale funkcije koje biste očekivali.

My Earthquake Alerts – US & Worldwide Earthquakes

My Earthquake Alerts pruža informacije o zemljotresima, a ono što je izdvaja, pored jednostavnog dizajna optimizovanog za iPhone, je da ima bazu podataka o zemljotresima koja seže do 1970-ih godina.

Aplikacija je takođe besplatna.

Za koju god da se odlučite, djeluju kao dobar izbor.