in

Nova opcija olakšat će i pojednostaviti korištenje legendarnog programa u Windowsima

Microsoft priprema jedan veliki novitet za svoj Notepad. Ovaj popularni alat kojeg mnogi često koriste godinama se ne mijenja, a sada bi trebao dobiti novu i iznimno korisnu opciju za koju se možemo upitati zašto nije predstavljena ranije. Ono što je zanimljivo jest da je u javnost procurio screenshot koji je vjerojatno snimljen na računaru nekog od zaposlenika Microsofta, a na kojem piše Ne razgovarajte o ovoj opciji i ne uzimajte screenshotove.

Ta snimka zaslona, naime, otkriva kako će korisnici Windowsa 11 na Notepadumoći koristiti tabove, odnosno kartice. Tabovi će se otvarati na vrhu otvorenog prozora Notepada i ne treba sumnjati kako će ova opcija uvelike olakšati korištenje onima koji se često služe Notepadom i otvaraju više prozora odjednom jer je otvaranje više kartica umjesto prozora jednostavnije i preglednije.

Dok na Notepadu ova opcija još nije službeno predstavljena (objavljena snimka zaslona uklonjena je brzo nakon što je objavljena, no do tada ju je netko već snimio i proširila se internetom), Microsoft je ranije ove godine službeno objavio jedan sličan novitet – tabove za File Explorer koji su, nakon prvotne odgode, odnedavno dostupni korisnicima posljednje verzije njihova operativnog sistema za računare, Windows 11.

Također, ranije je najavljena, a odnedavno i dostupna opcija “predloženih akcija” koja predviđa što bi korisnik mogao sljedeće napraviti te mu predložiti akciju koju bi mogao obaviti s jednim klikom miša. Npr. ako korisnici kopiraju informacije poput telefonskog broja ili datuma, pojavit će im se leteći meni s prijedlozima akcija poput obavljanja telefonskog poziva ili unosa događaja u kalendar.

Što se opcije kartica u Notepadu tiče, nije poznato kada će ona postati dostupna svima, no prema informacijama Windows Centrala, tokom sljedećih nekoliko sedmica mogla bi biti najavljena za testiranje za korisnike Windows Insidera.