in

Amazon redizajnirao Prime Air dron za dostave, može letjeti i po kiši

Kompanija Amazon je najavila redizajniranu verziju svog Prime Air drona namijenjenog za dostave.

Amazon je nedavno prekinuo testiranje dostavnog robota Scout te je donio drugačije odluke koje ukazuju na to da kompanija smanjuje svoje eksperimentalne projekte. Međutim, čini se da se razvoj Prime Air drona nastavlja jer je kompanija pokazala sljedeću generaciju svoje letjelice. MK30 je dizajniran da bude lakši od aktuelnog modela s oznakom MK27-2, ali i dalje ima šest propelera kao i prethodnik. Sudeći prema fotografijama, dron ipak nema puni šestougaoni okvir.

Očekuje se da će Amazon započeti testiranja drona u Teksasu i Kaliforniji prije kraja ove godine kako bi se ispitao interes ljudi za dostavu dronovima. Amazon će koristiti MK27-2 za ove testove, a model neće biti u službi do 2024. godine. S druge strane, MK30 ima veći domet od modela MK27-2, veću toleranciju na temperaturu i mogućnost leta u uvjetima slabije kiše. Tim Flight Science je dizajnirao nove propelere za dron Prime Air, koji smanjuju buku za oko 25 posto.

Ipak, treba reći da Amazonovi dronovi nisu preglasni, a i Federalna agencija za avijaciju je nakon svoje procjene ustanovila da oni neće uzrokovati uznemiravanje niti utjecati na ponašanje životinja.

U Amazonu se nadaju da će poboljšana verzija drona privući klijente da se češće odlučuju na dostave zrakom.