in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple priprema uređaj sa savitljivim ekranom, ali ne iPhone!

Planovi

Dok se dio mobilnih kompanija već bori za svoje mjesto na tržištu savitljivih pametnih telefona, drugi dio priprema takve uređaje za skorašnje lansiranje, a neke i dalje čekaju i prate situaciju, vjerujući kako će tehnologija još napredovati te će onda predstaviti vlastite uređaje s fleksibilnim ekranima.

Jedna od takvih kompanija, prema dijelu analitičara, jest i Apple koji trenutno u svojoj ponudi nema uređaja sa savitljivim ekranima, a ne treba ih očekivati niti sljedeće godine.

Prema podacima koje je nedavno objavio analitičar Ben Wood iz CSS Insighta, to bi se moglo promijeniti za dvije godine. Ono što je posebno zanimljivo u tom izvještaju je što Apple ne namjerava krenuti u borbu s liderom na ovom tržištu, Samsungom, već je njihova strategija potpuno drukčija. Naime, tokom 2024. možemo očekivati ne savitljivi iPhone, već savitljivi – iPad.

On smatra kako bi, kada bi se Apple odlučio na iPhone sa savitljivim ekranom to bio “super riskantan potez” jer bi, u slučaju da bi uređaj imao sličnih problema kao i savitljivi telefoni njegovih konkurenata, to bio veliki udarac za ugled kompanije jer je iPhone ipak njihov najpoznatiji uređaj koji im donosi najviše novaca. Također, takav telefon ne bi bio niti jeftin te se spominje cijena od čak 2500 dolara.

Kako prenosi Digital Trends, trenutno Appleu nema smisla razvijati savitljivi iPhone, prenijeli su mediji Woodovu izjavu, ali takav iPad, osim što bi “udahnuo novi život” njihovim tabletima, bio i dobar test same tehnologije. U slučaju da taj test dobro prođe i korisnici pokažu palac gore savitljivom tabletu, onda bi sljedeći korak bio sam telefon, odnosno iPhone sa savitljivim ekranom.

Ovo nisu prve informacije o Appleovom savitljivom uređaju s velikim ekranom. Još početkom godine Mark Gurman spominjao je planove tvrtke za savitljiviji uređaj s dva ekrana za koji je rekao da će to biti neka vrsta hibrida između iPada i MacBooka, a čiji će ekran, kada je otvoren, imati dijagonalu od čak 20 inča.