in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Realistične video chat kabine uskoro dostupne svima

Project Starline

Googleova tehnologija pod nazivom Project Starline odnosi se na svojevrsne telepresencevideo chat kabine koje će vam stvoriti utisak kao da se pravi sugovornik nalazi s vama u istoj sobi.

Nakon testiranja u svojim laboratorijima, Google je sada objavio da kreće u testiranje u “stvarnom svijetu”, pa će se prototipi naći kod njegovih brojnih partnera, među kojima se nalaze teleoperater T-Mobile, kompanije Salesforce i WeWork, te gotovo 100 drugih testera iz domene industrija zdravstva, medija i retailera.

Projekt Starline je pokušaj stvaranja “prirodnog” sustava teleprisutnosti. Svaki sudionik sjedi u kabini s nizom kamera i infracrvenih projektora koji stvaraju realističan 3D prikaz, uz prostorno snimanje zvuka zbog čega se čini kao da glas dolazi iz usta te digitalne osobe. U kombinaciji s praćenjem glave i 65-inčnim ekranom bez naočala od 8K, sustav omogućuje da vam se čini kao da druga osoba sjedi ispred vas. To stvara znatno veću realnost na video sastancima nego što biste postigli zureći u računalni monitor s web kamerom.

Pitanje je, naravno, hoće li projekt zaista dovesti i do instalacija u prostoriji za sastanke vašeg poslodavca ili u vašoj lokalnoj trgovini, jer troškovi sigurno neće biti mali.

Iako Google nije naveo cijenu kabine Project Starline, tehnologija je sama po sebi skupa i zauzima puno prostora. Manje kompanije mogle bi imati problema s opravdanjem ovoga kada su im standardni kompjuteri možda dovoljno dobri.

Drugim riječima, ovo je u domeni video chata možda naprednije i od Zuckerbergovog metaverzuma, ali veliko je pitanje koliko će zaživjeti.