in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako izgledati super tokom videopoziva? Donosimo nekoliko savjeta

Slijedite ovih pet izvrsnih savjeta i na sljedećem ćete videopozivu izgledati bolje nego ikad do sad

Nalazimo se u trećoj godini globalne pandemije, što znači da više-manje svako može poduzeti par koraka pri poboljšanju slike tokom videopoziva. Dobro osvjetljenje i lijepo dekorirane police s knjigama nekad su bili fundametnalan dio virtualnog sastančenja, ali sad izgleda da su više-manje svi odustali.

Unatoč svemu, iznenađujuće je koliko se malo treba potruditi za dramatično bolju sliku pri pozivima.

Uz ove trikove na sljedećem ćete videopozivu izgledati kao superzvijezda.

Osvijetlite vaše lice

Najbolje je početi sa osvjetljenjem – razmaknite zavjese i dozvolite prirodnom svjetlu da uđe u sobu, no nemojte mu dozvoliti da vas pogađa u leđa. Predlažemo da najjači izvor svjetla stavite ispred sebe, ali ne više od 45 stepeni u stranu. Također vodite računa da i vaš monitor može biti izvor svjetla, pa stoga podesite svjetlinu ekrana – pogotovo ako poziv vršite bez izvora prirodnog svjetla.

Blistav ekran može poništiti visoke tonove na vašem licu, nakon čega ćete izgledati blijedi kao duh.

Ako nosite naočale također pripazite da vam ekran nije presvijetao, ili će se svi u Zoomu moći vidjeti u odaziru. Potamnite ekran i stavite neko svjetlo ispred vas (do 45 stepeni, zapamtite) to je to.

Podignite kameru

Ako želite uhvatiti najbolji kadar, snimajte ravno prema sebi i u razini očiju. Vaš stol će vjerovatno biti niži od vašeg lica, što znači da će vas ljudi gledati pod uglom. Iskoristite knjige, stolac ili viši stol kako biste osigurali da je kamera na istoj razini kao vaše oči – ne želite ljudima dati osjećaj da vas gledaju odozdo ili s visoka.

Isprobajte kvalitetu videa prije poziva

Ako želite provjeriti jeste li sve uredili kako spada, možete to napraviti unutar aplikacije za pozive koja, u velikom broju slučajeva, nudi opciju testiranja bez bojazni o ulazu u video poziv. Ako se odlučite za ovu opciju, vidjet ćete video u kojem se vrlo lako da provjeriti kako sve izgleda. Nakon što poziv počne, predlažemo da na svojoj strani sakrijete svoj video – ne samo da ćete manje popravljati frizuru, već ćete biti manja smetnja svim drugim sudionicima razgovora.

U Zoomu to radite tako da kursor dovedete na svoj video, kliknete na tri tačkice u gornjem desnom uglu i birate ‘Hide self view’, objašnjava Verge.

Pronađite tiho mjesto (i vaše najbolje slušalice)

Većina nas nema pretjeranu kontrolu nad okolnom bukom, ali vjerujte nam – bolje ćete zvučati ako poziv vršite na tihom mjestu. Također vodite računa da vaše slušalice možda imaju bolji mikrofon od vašeg računala. Većina aplikacija za videokonferenciju dolaze s alatom za testiranje vašeg mikrofona, pa predlažemo da sakupite sve mikrofone koje imate u kući i isprobate ih kako biste otkrili onog koji zvuči najčišće.

Raskomotite se

Kao što je slučaj kod sastanaka lice u lice, nakon što uđete u poziv, nemojte ići naokolo. Počnite sa lijepim i ugodnim mjestom za sjedenje ili stajanje na kojem ćete moći provesti duže vrijeme. Ako ste na laptopu, držite ga spojenog na struju kako vam se baterija ne bi slučajno ispraznila. Konačno, ponesite bocu vode i šalicu kave – nikad ne znate koliko će sastanak trajati.