in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Uskoro će nas ultrazvučno snimati naljepnica veličine poštanske marke?

Uspiju li istraživači novu ultrazvučnu naljepnicu upogoniti za bežični prijenos podataka, posjeti doktoru zbog UZV pregleda mogli bi postati rijetkost

Ultrazvučno snimanje je siguran i neinvazivan način kako liječnici mogu steći uvid u stanje pacijentovih organa.

Kako bi ih snimili, tehničari koriste ultrazvučne uređaje i sonde, kojima usmjeravaju valove zvuka na tijelo. Pomoću refleksije tih valova moguće je dobiti slike srca, pluća i drugih organa u visokoj razlučivosti.

Dosad se u te svrhe koristilo razmjerno nezgrapnu i specijaliziranu opremu, dostupnu samo u bolnicama i ordinacijama. No, novi dizajn inženjera s instituta MIT mogao bi tu tehnologiju učiniti lako dostupnom.

U članku objavljenom u časopisu Science opisan je dizajn nove ultrazvučne naljepnice, uređaja veličine poštanske marke kojeg zalijepite za kožu i koji može tokom 48 sati stalno snimati vaše organe.

Kao i kod klasičnog UZV pregleda, potrebno je staviti tekući gel na kožu pacijenta kako bi prijenos ultrazvučnih valova bio moguć. Na gel potom biva naljepljena sonda koja odašilje zvukove.

Inovacija je u tome što se rastezljiv ljepljivi sloj spaja s čvrstim postavom sonde. Ljepljivi sloj sastoji se od dva tanka sloja elastomera, između kojih je sloj čvrstog hidrogela, posebno osmišljenog kako bi bio elastičan i rastezljiv.

Cijela naljepnica ima površinu od dva kvadratna centimetra i tanka je tri milimetra.

Tokom testiranja na dobrovoljcima tako su dobivene slike visoke rezolucije koje prikazuju srce, pluća, stomak, arterije i druge dijelove unutrašnjosti tijela dok su ispitanici sjedili, stajali, trčali i vozili bicikl, između ostalog.

Naljepnicu je potrebno povezati s odgovarajućim uređajima, koji mogu refleksiju zvučnih valova pretočiti u slike.

Uspiju li istraživači postići bežični način rada i povezati ih s pametnim telefonima, naljepnice bi mogle postati uređaji iz kategorije nosivog računarstva, kojeg bi pacijenti dobili od doktora ili kupili u apoteci.