in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Rusija donijela odluku: Odlaze iz Međunarodne svemirske stanice 2024. godine i kreću s gradnjom ROSS-a

Rusi će se fokusirati na izgradnju ROSS-a, odnosno Ruske orbitalne stanice koja bi, nadaju se, mogla biti u funkciji 2025. godine

Nakon mjeseci nagađanja i uvjeravanja kako će se suradnja nastaviti, Rusija je objavila kako se ipak povlači iz Međunarodne svemirske postaje (ISS). Točnije, više neće sudjelovati u njenom radu nakon 2024. godine.

Kako prenose ruski mediji, novoimenovani šef Roscosmosa, Jurij Borisov, ruskom je predsjedniku Vladimiru Putinu saopćio da je odluka donesena te da će se Rusija nakon tog roka fokusirati na izgradnju vlastite svemirske stanice. Prije prestanka suradnje, dodao je, Rusija će ispuniti svoje obaveze prema partnerima na ISS-u.

Podsjetimo, ISS je službeno lansiran 1998. godine, nakon što je Svemirska stanica Mir završila sa svojom misijom. Tokom više od 20 godina u Zemljinoj orbiti, na ISS-u su se izmjenjivali astronauti različitih nacionalnosti, a samom postajom upravljalo se iz SAD-a i Rusije. No, originalni dogovor o trajanju rada postaje ističe 2024. godine i Rusija je odlučila da će to za nju biti kraj. NASA je inače donijela odluku o produljenju rada ISS-a do kraja ovog desetlječa.

Ruski dužnosnici već su u nekoliko navrata najavljivali gradnju vlastite svemirske stanice, a otkako je zbog napada na Ukrajinu Rusija postala “nepoželjan” partner u svijetu, čak se spominjalo i odvajanje ruskog dijela ISS od američkog. No, to tehnički nije moguće.

Stoga će se Rusi fokusirati na izgradnju ROSS-a, odnosno Ruske orbitalne stanice koja bi, nadaju se, mogla biti u funkciji 2025. godine.

Inače, trenutno u orbiti oko Zemlje kruže ISS i kineska svemirska stanica Tiangong, a u sljedećih nekoliko godina, ako je vjerovati najavama, mogle bi im se pridružiti i neke privatne, a, čini se, i nova ruska stanica, prenosi NBC.