in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Bizarno: Šahovski robot slomio prst dječaku

Robotika

Šahovski robot slomio je prst sedmogodišnjem dječaku na šahovskom turniru u Rusiji, prema izvještaju lokalnih novina, prenosi The Guardian.

Incident se dogodio prošle sedmice na šahovskom turniru Moscow Chess Open, na kojem je robot bio angažovan da igra protiv takmičara. Šahovski robot prilagođen je da pomjera figure na tri šahovske table istovremeno. Ipak, desio se bizaran incident i robot je slomio prst sedmogodišnjem dječaku.

“Robot je slomio prst dječaka. Ovo je naravno loša stvar”, rekao je Sergej Lazarev, predsjednik moskovskog šahovskog saveza za rusku novinsku agenciju TASS.

Lazarev je dodao da je organizacija, na čijem je čelu, iznajmila šahovskog robota, koji je do sada prošao razne testove kod stručnjaka i već bio na turnirima, ali da se incident, ipak, desio.

Nije jasno koje će objašnjenje, ako ga uopšte ima, ponuditi kreatori robota za ovu nesreću, ali ovakvi incidenti nisu neuobičajeni u scenarijima u kojima inženjeri robota nisu uspjeli pravilno razmotriti sigurnosni protokol kada su u njegovom okruženju ljudi. Očito je da su kreatori robota prekršili sigurnosna pravila stvarajući mašinu koja bi nehotice mogla povrijediti ljude.

U većini industrijskih okruženja, roboti su u suštini nevidljivi operateri. Kreću se postavljenim stazama u tačno određeno vrijeme i često im nedostaju senzori da prepoznaju ili reaguju na ljude u blizini. Drugim riječima: ako krenete na njihov put, oni neće znati da ste tu i vrlo lahko bi mogli doći u problem. Čak je u prošlosti bilo i smrtnih slučajeva.

Američko ministarstvo rada bilježi smrtne slučajeve prouzrokovane robotom i trenutno je prosječno jedan smrtni slučaj godišnje koji je uzrokovan od strane robota, prenosi The Verge.