in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prsluk sa senzorima popravlja krivo držanje za računarom? Postoji i to!

U izradi samonapajajuće tkanine upotrebljeni su triboelektrični nanogeneratori koji koriste kretanje za prikupljanje energije potrebne za napajanje senzora za praćenje položaja

Držanje je važan element zdravlja. Hronični bolovi, stalna nelagoda, pogrbljenost ili iskrivljenost tijela, sve su to posljedice dugotrajnog lošeg držanja. Uz to, loše držanje povećava mogućnost kardiovaskularnih bolesti, problema s vidom, moždanog udara i bolesti mišićno-koštanog sustava.

Triboelektrični nanogeneratori

Kako bi se izbjegli ti problemi i poboljšalo zdravlje onih koji dane provode sjedeći, istraživači su stvorili udobnu, dugotrajnu samonapajajuću tkaninu koja se može kombinirati sa senzorima za pomoć u ispravljanju držanja u stvarnom vremenu.

U izradi samonapajajuće tkanine upotrebljeni su triboelektrični nanogeneratori (TENG) koji koriste kretanje za prikupljanje energije potrebne za napajanje senzora za praćenje položaja. Integrirani algoritam mašinskog učenja analizira informacije prikupljene senzorima i može isporučiti trenutnu povratnu informaciju, obavještavajući korisnika kada treba promijeniti način sjedenja.

Tehnologija je opisana u radu koji je nedavno objavljen u časopisu Nano Research.

Fleskibilno, savitljivo, rastezljivo

Ova neobična tkanina izrađena je pletenjem najlonskih i vodljivih vlakana. Vlakna se rastežu i skupljaju kako se korisnik pomiče. Stalno kretanje i kontakt dvaju vlakana stvaraju električnu energiju, fenomen poznat kao kontaktna elektrifikacija.

“Fleksibilnost, rastezljivost i sposobnost savijanja utječu na udobnost nosivih senzora, ali i funkcionalnost tkanine”, objašnjava Zhong Lin Wang, predstojnik Fakulteta za znanost i inženjerstvo materijala Hightower i profesor na Institutu za tehnologiju Georgia.

“Tkanina pokazuje dobru rastezljivost zahvaljujući svojoj strukturi pletiva, što također povećava njen učinak i proizvodi veći napon.”

Senzori i algoritmi

Senzori su ušiveni izravno u tkaninu duž vratne, torakalne i lumbalne kralježnice. Ovi položaji pomažu u prikupljanju podataka o najčešćim pogrbljenim položajima.

Senzorima prikupljene podatke tumači algoritam mašinskog učenja koji obrađuje i klasificira informacije o položaju sjedenja i prati ispravljanje držanja. Ovaj sustav može tačno prepoznati držanje korisnika u 96,6% slučajeva.

Istraživači se nadaju da će ovaj samonapajajući prsluk pomoći studentima i ljudima koji se bave sjedilačkim poslovima da izbjegnu bol, nelagodu i dugoročne zdravstvene probleme.