in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Ovo je Nikola, android koji može izražavati osjećaje

Robotika

Zahvaljujući napretku tehnologije razlike između ljudi i mašina smanjuju se iz dana u dan. Izražavanje osjećaja jedna je od opcija koje su uglavnom još rezervirane za pripadnike ljudske vrste. Ali, novi android Nikola trebao bi i to promijeniti.

Nikola je dio projekta Guardian Robot, u sklopu kojeg ciljaju povezati psihologiju, nauku o mozgu, kognitivne nauke i umjetnu inteligenciju kako bi stvorili društvo budućnosti u kojem će ljudi, umjetna inteligencija i roboti moći fleksibilno koegzistirati jedni uz druge.

Projekt podržava RIKEN, istraživački institut kojeg financira japanska vlada.

U članku nedavno objavljenom u časopisu Frontiers in Psychology istraživači su opisali kako su napravili pokrete lica pomoću kojih Nikola izražava osjećaje, kao i fiziološke podatke na koje su se oslanjali pri izradi i provjeri tih pokreta.

Korištene su emocije kao što su ljutnja, gađenje, strah, sreća, tuga i iznenađenje.

Istraživači vjeruju kako će androidi koji mogu iskazati osjećaje biti važni ne samo za daljnja istraživanja, već i pronaći primjenu u svakodnevnom životu. Na primjer, moglo bi ih se koristiti za skrb o starim osobama.

Do dana kad će to postati stvarnost proći će još puno vremena. No, Nikola je već sad spreman za iduću fazu, tokom koje će istraživači poboljšavati postojeće i dodavati nove izraze lica, dati mu glas i tijelo te sve skupa povezati u cjelinu koja izražava osjećaje, piše CNET.