in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Muškarac kojem je u potpunosti presječena leđna moždina prohodao zahvaljujući revolucionarnom implantatu!

Roccati kaže da je ta tehnologija za njega poklon

Paralizirani muškarac kojem je presječena leđna moždina ponovno je prohodao zahvaljujući implantatu koji je razvio tim švicarskih naučnika.

To je prvi put da je neko ko je imao potpuni rez na leđnoj moždini slobodno prohodao. Ista tehnologija poboljšala je zdravlje drugog paraliziranog pacijenta do te mjere da je uspio postati i otac.

Michel Roccati ostao je paraliziran nakon nesreće na motoru prije pet godina. Leđna moždina mu je potpuno prekinuta i noge uopće ne osjeća. No sad opet može hodati, zahvaljujući električnom implantatu koji mu je hirurški pričvršćen na kičmu.

Naučnici naglašavaju da to nije lijek za povrede kičme i da je tehnologija još uvijek previše komplicirana da bi se koristila u svakodnevnom životu, ali je ipak pozdravljaju kao veliki korak prema poboljšanju kvalitete života.

Roccati kaže da je ta tehnologija za njega poklon.

“Ustajem, hodam gdje želim, mogu hodati stepenicama. To je gotovo normalan život, opisuje svoju svakodnevicu nakon dobivanja tog implantata.”

Nije samo tehnologija potaknula Roccatijev oporavak. Mladi Talijan ima čeličnu volju. Od trenutka nesreće bio odlučan u tome da napreduje koliko god može.

“Nekoć sam boksao, trčao i radio kondicijski trening u teretani. Ali nakon nesreće nisam mogao raditi stvari koje sam volio raditi, ali nisam dopuštao da mi se spusti raspoloženje. Nikada nisam prekidao rehabilitaciju. Htio sam riješiti ovaj problem”, kaže Roccati.

Brzina Roccatijevog oporavka zadivila je neurohirurginju, profesoricu Jocelyne Bloch iz Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation (LNTM), koja je umetnula implantat i stručno spojila elektrode na pojedina živčana vlakna.

“Bila sam izuzetno iznenađena. Michel je apsolutno nevjerovatan.”

“Trebao bi moći koristiti ovu tehnologiju da napreduje i bude sve bolji i bolji”, Kaže Bloch.

Istraživanje je podržao i neovisni stručnjak, dr. Ram Hariharan, konzultant u bolnici Northern General u Sheffieldu koji govori i u ime britanske Udruge za povrede kičme.

“Učinili su nešto što dosad nije učinjeno. Nisam čuo ni za jednu studiju u kojoj su ugradili implantat (pacijentu s potpunim prerezom leđne moždine) i pokazali pokrete mišića i poboljšanje ravnoteže, dovoljno za stajanje i hodanje”, kaže Hariharan.

Ipak dodaje da je potrebno provesti još kliničkih ispitivanja prije nego što se uvjeri da taj implantat predstavlja učinkovito liječenje.

“Potreban nam je veći broj pacijenata kako bismo pokazali da je to sigurno i da značajno poboljšava njihove živote. Tek tada se može raditi dalje na tome”, dodaje Hariharan.

Živci u leđnoj moždini šalju signale iz mozga u noge. Neki ljudi ostaju paralizirani kada su ti živci oštećeni zbog povrede. U Roccatijevom slučaju uopće nema signala njegovim nogama, jer je leđna moždina potpuno prekinuta. Implantat šalje signale direktno njegovim nogama omogućujući mu da hoda, ali samo kada je taj implantat uključen, prenosi BBC.