in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Umorni ste od korištenja društvenih mreža? Donosimo listu opcija za koje možda i niste znali!

Kontrola

Kontrolirate li svoj smartfon ili je on gazda u kući? Ako vam ždere vrijeme i koncentraciju više nego što bi trebao, pokazat ćemo vam kako možete početi rješavati taj problem.

Istraživanje koje je kompanija GWI provela tokom 2021. godine pokazalo je da ne postoji dobna granica kad je riječ o ograničavanju vremena koje potrošimo na društvene mreže.

Štaviše, mlađi prednjače u tome – 25 posto pripadnika generacije Z i 23 posto milenijalaca reklo je da manje koriste društvene mreže ne bi li održali mentalno zdravlje na zadovoljavajućoj razini.

Ako i vi osjećate da je vrijeme za smanjivanje doživljaja kad je riječ o korištenju društvenih mreža, Guardian donosi nekoliko savjeta kako to možete učiniti.

1. Twitter: Utišajte ljude i teme

Možete poboljšati iskustvo korištenja Twittera tako što ćete utišati ljude i teme koji vas baš i ne zanimaju (ili vam aktivno idu na živce).

Kucnite sličicu s tri tačkice na profilu osobe koju želite utišati i odaberite Mute. Isto možete napraviti za riječi, izraze, naslove filmova… Otvorite Settings, nađite Privacy and safety, kucnite Mute and block i potom znak plus (+) kako biste dodali ono što želite utišati.

2. WhatsApp: Isključite potvrde o čitanju

Pod stresom ste kad neko ne pročita poruku koju ste poslali Ili ste pod pritiskom da morate odgovoriti na poruku čim ste istu vidjeli? Isključite opciju koja omogućuje praćenje toga.

Otvorite Settings, pa Account. Odaberite Privacy i isključite sklopku uz Read receipts.

3. Facebook: Srežite News Feed

Obrišite Facebookovu aplikaciju s pametnog telefona i koristite tu društvenu mrežu samo na desktop raćunaru. Ne samo što ćete time vjerovatno automatski smanjiti korištenje, već možete instalirati korisna proširenja za web preglednik Chrome, kao što je News Feed Eradicator, koja umjesto News Feeda prikazuju citate za inspiraciju.

4. Instagram: Sakrijte brojač lajkova

Broj lajkova ne govori puno o vama kao osobi. Ako vam ipak stvara pritisak, najbolje bi bilo sakriti ga. Na bilo kojoj objavi kucnite sličicu s tri tačkice u gornjem desnom uglu i odaberite Hide like count.

Tako ćete samo vi vidjeti broj lajkova.

Spremni ste za korak dalje? Kako biste sakrili broj tuđih lajkova, kucnite Settings, pa Privacy. Odaberite Post i uključite sklopku uz Hide like and view counts.

5. YouTube: Uklonite povezane videozapise

Obrišite aplikaciju za YouTube na mobitelu i koristite Googleov videoservis isključivo na stolnom računaru. Kao i za Facebook, možete dodati korisna proširenja kao što je Improve YouTube, pomoću kojih možete na raspolaganju imati niz praktičnih opcija.

Između ostalog, tako možete sakriti povezane videozapise, jedan od alata koji koristi YouTube kako bi vas navukao na duže gledanje.

6. TikTok: Postavite vremensko ograničenje

Otvorite Settings pa Digital wellbeing. Odaberite Screen-time management i zatim odgovarajući broj minuta za ograničenje korištenja po danu (od 40 do 120). Kad istekne odabrano vrijeme, morat ćete unijeti lozinku kako biste mogli nastaviti koristiti TikTok.

7. Obavijesti: Nemilosrdno ih srežite

Često vam stižu nove i nevažne notifikacije? Većina aplikacija dolazi s uključenim obavijestima u početnim postavkama. Vjerovatno ih ne morate primati baš sve, stoga odvojite nešto vremena kako biste isključili one koje nisu važne.

8. E-pošta: Provjeravajte e-mail dva puta dnevno

Puno je načina na koje možete ukloniti ili barem smanjiti stres koji dolazi korištenjem e-pošte. Za ovu ćemo priliku izdvojiti ovaj: provjeravajte poštu jednom, najviše dva puta dnevno. Isključite obavijesti o prispijeću i postavite alarm kako bi vas podsjetio kad je vrijeme za provjeru.

Koristite i alate poput zakazivanja slanja pošte, kao i automatski odgovor u kojem možete obavijestiti pošiljatelje o tome kako koristite e-mail (i kad mogu očekivati odgovor).

9. Linkedin: Prestanite pratiti one koji vam idu na živce

Da, Linkedin ima tu opciju pa istu možete upotrijebiti kako biste napokon prestali dobivati obavijesti o tome kad je neko dobio povišicu ili stoti put podijelio neki bezvezan video s YouTubea.

10. Facebook Messenger: Učinite se nedostupnim

Isključite opciju koja prikazuje drugim korisnicima Messengera kad ste online. Otvorite Messenger, kucnite svoj profil, odaberite Active status i isključite odgovarajuću opciju.