in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nesvakidašnji izum: Predstavljena kamera veličine zrna riže

Nevjerovatno

Tradicionalne kamere uz nevjerovatno smanjene senzore koriste plastične i staklene leće koje svjetlo u koncentriranom snopu dostave na senzor koji elektronički prikupi informacije o količini svjetla.

Novost koju su znanstvenici predstavili uključuje minijaturne „stupiće“ u obliku cilindara koji kombinirani s novom vrstom algoritma za obradu signala zaista može prikazati sve što se ispred „leće“ nalazi. Za razliku od rješenja prethodnika, nove kamere hvataju širi kut scene te su u boji.

Razvojni timovi i istraživači čine svoje, a tako su učinili i oni sa Sveučilišta u Princetonu u kolaboraciji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Washingtonu. Ovo je kamera veličine zrna riže, a evo i kako će biti iskorištena.

Štaviše, kombinacija novog algoritma za obradu signala i nove vrste cilindarske leće omogućuju slike s poprilično širokim kutem pokrivenosti te su iste u boji za razliku od sličnih rješenja. Ovo je prvi put da su se znanstvenici oslanjali isključivo na optiku i umjetnu inteligenciju za obradu dobivenih podataka, a ovakve kamere su i jeftinije i lakše za proizvodnju od konvencionalnih rješenja.

Svejedno, upravo radi nevjerovatno sitnih fizičkih dimenzija kao i izrade koja ne uključuje za zdravlje štetne materijale, nove vrste kamera se prvenstveno razvijaju za primjenu u medicini. S još manjim kamerama izrađenim od nimalo štetnih materijala, znatno će se lakše dolaziti do potpunih dijagnoza pacijenata, prenosi Nature.