in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Velika tačnost: Predstavljen robot koji može prepoznati kada lažete

Budućnost

Izraelski znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu uvježbali su AI koji će se jednog dana naći u robotima i video chat botovima, koji s priličnom tačnošću “hvata ljude u laži”.

Kako bi AI-u omogućili prepoznavanje laži ,znanstvenici su dragovoljcima koji su sudjelovali u istraživanjima postavili senzore na lice i potom pratili sićušne promjene u pokretima facijalnih mišića, koje su bili u stanje dovoditi u vezu s time govori li osoba istinu ili laže.

Uvježbavši se da nakon toga sam prepoznaje znakove laži, AI je prepoznavao lažljivce sa 73 posto tačnosti, što je malo ispod tačnosti poligrafskog ispitivanja koje ima tačnost od 80 posto.

Obzirom da se radi o istraživanju koje se nalazi u ranoj fazi razvoja, znanstvenici smatraju da je ovo odličan rezultat za njihov AI koji će se vremenom obogatiti prepoznavanjem drugih znakova laganja kako bi jednog dana mogao postati pouzdan više od 90 posto što je preduvjet da bi ga se moglo koristiti i na sudu, što još nije slučaj s poligrafima, čiji rezultati se gotovo nigdje na svijetu ne priznaju u sudskim vještačenjima.

Znanstvenici kažu da bi se prije toga njihov AI na pogon algoritma strojnog učenja mogao kombinirati s 3D kamerama i koristiti u zračnim lukama, na carini i na graničnim prijelazima, navodi portal Vidi.