in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Firefox je postao dostupan u Microsoft storeu

Višegodišnja borba

Mozilla je bila uporna i Microsoft je popustio ili Mozilla je pobijedila, a Microsoft je izgubio – na razne načine možemo objasniti okolnosti u kojima smo tokom ovih dana zatekli dva tehnološka diva.

Višegodišnje borbe na tržištu web preglednika i Microsoftov inat za prihvaćanje drugih web preglednika unutar Windowsa polako su došli kraju. Od 9. novembra Firefox web preglednik je sastavni dio Microsoft trgovine i korisnici ga slobodno mogu preuzeti.

Uspjeh tvrtke Mozilla Corporation uslijedio je nakon velikih borbi tokom zadnjih mjeseci koje su se odnosile na postavljanje zadanog web preglednika unutar Windows operativnog sistema. Mozilla je jednostavno bila odlučila da će se morati snaći te sama olakšati Windows korisnicima prijelaz s Microsoft Edgea na Firefox.

Procedura s kojom se na Windowsima 10 može promijeniti zadani web preglednik umjesto Edgea je zaista komplicirana i otežavala je da korisnici naprave prijelaz na web preglednik drugih developera. Svaki korisnik koji je htio napraviti promjenu web preglednika morao je u Windowsima 10 otići u izbornik „Settings“ i izabrati Firefox za zadani web preglednik te istovremeno ignorirati Microsoftove pop-up obavijesti i sugestije za postavljanje Edgea.

Iako je sama mogućnost prelaska mogla biti ostvarena sa slijeđenjem navedene procedure, svima je jasno kako je Microsoft s namjerom sve podredio korištenju Edgea i prelazak na njegov web preglednik ostvarivao se nakon samo jednog klika.

Iz tih je razloga Mozilla s Firefox 91 ažuriranjem od 10. avgusta ove godine jednostavno okrenula procesuiranje svog web preglednika i omogućila da korisnik na brz i jednostavan način postavi Firefox za zadani web preglednik nakon samo jednog klika. Tim potezom zaobišle su se Microsoftove sigurnosne postavke.

Mozilla već nekoliko godina upozorava na, po njenom mišljenju, lošu poslovnu praksu Microsofta. Posebno je bilo indikativno Mozillino otvoreno pismo Microsfotovom CEO-u iz 2015. godine u kojem se vrlo jasno iskazao stav o nepoštenoj Microsoftovoj praksi s kojom se nazaduje u pogledu mogućnosti izbora i kontrole aplikacija i ostalih softvera.

Čelnici tvrtke u daljnjim su očitovanjima tokom 2021. godine naveli kako bi svi operativni sistemi trebali dopustiti developerima podršku prilikom postavljanja statusa zadane aplikacije kako bi se korisnicima omogućio lakši pristup. Također je navedeno da Microsoft kod Windowsa 10 i Windowsa 11 nije uradio nikakve pomake pa su, shodno tome, developeri iz Mozille morali pronaći svoj način da bi korisnicima omogućili nesmetano korištenje Firefox web preglednika.

Napetosti između Mozille i Microsofta posebno su se intenzivirale s izlaskom Windowsa 11. Novi operativni sistem zapravo je krenuo u još rigoroznije kontrole izmjena zadanog web preglednika. Microsoft je još više zakomplicirao mogućnost promjene postavki koje se sad moraju provesti kod svake pojedine vrste formata datoteka. Drugi web preglednici poput Google Chromea, Vivaldija ili Opere nisu se odlučili slijediti Mozilline postupke i zapravo postavljalo se pitanje kako će Microsoft reagirati na vrlo jasan stav Mozillinih čelnih ljudi koji nisu htjeli odustati od svojih namjera.

Microsoft je, po svemu sudeći, popustio i Firefox je postao prvi veliki web preglednik koji je dostupan u Microsoft trgovini. Firefox je poseban po tome što koristi svoj Quantum sistem umjesto Chromiuma i za mnoge je jedan od rijetkih web preglednika koji zaista paze na privatnost korisnika. Microsoftova nova perspektiva „otvorenih vrata” očito predstavlja veliku promjenu u načelima poslovanja tvrtke. Donedavno su pravila Microsoft trgovine nalagala ostalim tvrtkama i developerima da ostali web preglednici moraju koristiti sustav koji je ugrađen u Microsoftovu platformu. Drugim riječima, Microsoft je s takvim pravilima kontrolirao značajke koje će biti sastavni dio prilikom korisničkih pretraživanja weba i na taj način nije bio omogućio slobodu izbora, navodi PCCHIP.

Dolazak Firefox aplikacije u Microsoft trgovinu zaista je velika stvar jer je već otprije poznato kako su spomenute restrikcije doslovno otjerale Brave web preglednik u Epic Games trgovinu gdje je dostupan za preuzimanje.