in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Velika potražnja: Samsung se opasno približava Appleu

Porasle isporuke

Isporuke pametnih satova širom svijeta porasle su za 16 posto u trećem tromjesečju ove godine. Tokom tog vremena, Samsung je zabilježio odlične rezultate sa svojom serijom Galaxy Watch 4, što je pomoglo u smanjenju jaza s Appleom.

Prema izvještaju Counterpoint Researcha, Apple je i dalje zadržao prvo mjesto u trećem tromjesečju 2021., s tržišnim udjelom od 21,8% pametnih satova. Iako je njegov udio pao za 10 posto u odnosu na prošlu godinu zbog kašnjenja serije Watch 7. S druge strane, Galaxy Watch 4 južnokorejskog tehnološkog diva pomogao je brendu da osigura svoje najveće tromjesečne isporuke. Nadalje, kompanija je čak povratila drugo mjesto od Huaweija i približila se Appleu, s tržišnim udjelom od 14,4 posto u ovom tromjesečju.

Prema višem analitičaru Sujeong Limu, Samsung je u trećem kvartalu pokazao bolji rezultat od očekivanog. Iako su isporuke Galaxy Watch 4 serije bile puno veće od očekivanih, više od 60 posto ukupnih isporuka prodano je u Sjevernoj Americi i Europi, gdje je udio modela srednjeg i visokog cjenovnog ranga visok. Kako bi dodatno povećao svoj tržišni udio, očekuje se da će Samsung lansirati pristupačne modele u roku od 2 do 3 godine kako bi se usmjerio na brzo rastuće azijsko tržište. Jedna trećina pametnih satova prodanih u trećem tromjesečju 2021. imala je cijenu ispod 100 američkih dolara.

Značajno je da je velika potražnja za serijom Galaxy Watch 4 također povećala tržišni udio Wear OS- a na tržištu OS pametnih satova. Budući da je Samsung napravio prelazak na korisnički Wear OS za svoje nosive uređaje, tržišni udio OS-a porastao je na 17 posto u trećem tromjesečju 2021., što je značajan porast u odnosu na 4 posto u drugom tromjesečju 2021.

Očekuje se da će se ta brojka dodatno povećati u posljednjem kvartalu ove godine, navodi Gizmochina.