in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Šta se dešava s Windows 11? Korisnici prijavljuju velike probleme

Poteškoće u startu

Windowsi 11 polako postaju sve popularniji i mnogi korisnici čekaju dolazak 2022. godine kad bi se prelasci na novi operativni ssitem polako trebali intenzivirati, a također se željno iščekuje početak korištenja Android aplikacija.

Iako sve vezano uz Winowse 11 zaista zvuči sjajno, pokazuju se istinitima tvrdnje kako bi s prelaskom na novi operativni sistem ipak trebalo pričekati. Slično stajalište često se može pročitati na raznim web platformama gdje iskusniji korisnici i stručnjaci preporučaju da se s prelaskom ili nadogradnjom na Windows 11 pričeka neki povoljniji trenutak. S pravom su dani takvi savjeti jer vidimo da se od 5. oktobra, kada su Windowsi 11 postali dostupni na tržištu, pa do danas pojavilo dosta informacija o greškama i bugovima.

Najnoviji bug vezan je uz File Explorer čije izrazite promjene u dizajnu i funkcionalnosti ipak nisu dobro prihvaćene kod dijela korisnika. Radi se o središnjem alatu za upravljanje datotekama i mapama u Windowsima 11, a Microsoft se odlučio na primjenu njegove drugačije strukture. Upravo se spomenuti bug događa zbog nastalih promjena u File Exploreru i vezan je uz tzv. kontekstualni izbornik (context menu).

O čemu se ovdje radi?

Kontekstualni izbornik pojavljuje se kada s desnom tipkom miša kliknemo na određenu datoteku ili mapu i na Windowsima 11 izgleda poprilično drugačije u odnosu na onaj stari unutar Windowsa 10.

Bug koji je prisutan prilikom otvaranja ovog izbornika usporava rad PC-a te je sam Microsoft to potvrdio. U većini slučajeva bug se manifestira kao zastoj od sekundu ili dvije prilikom odabira pojedine opcije. Također je primijećeno kako nakon klika s desnom tipkom miša Windowsima treba vrlo kratko vrijeme za prilagodbu veličine izbornika koji se otvara te ponekad dio dostupnih gumbova zapne na učitavanju od nekoliko sekundi.

Problemi ove vrste možda nisu toliko očiti na snažnijim kompjuterima, no na onim sa skromnijim performansama zastoji unutar File Explorera ili na radnoj površini mogu trajati i duže.

Dobre su vijesti kako Microsoft već sprema nadogradnju za problem s File Explorerom u obliku ažuriranja pod nazivom Build 22478 koje je još u fazi testiranja. Ažuriranje će isto tako donijeti još neke promjene kod File Explorera koje bi trebale utjecati na njegove performanse te spriječiti buduća rušenja prilikom izvršavanja kompleksnijih zadataka na kompjuteru. Očito se pokazalo kako su odluke o redukciji dugmadi, davanju prioriteta opcijama koje se najčešće koriste te smještanju ostalih opcija pod izbornik „Show more options“ kod kontekstualnog izbornika uzrokovale više problema nego koristi.

Potrebno je čitatelje podsjetiti na činjenicu kako su odmah nakon izlaska Windowsa 11 već bili uočeni problemi s File Explorerom. Radilo se o tzv. „curenju memorije“ kod File Explorera gdje je u svom radu koristio previše radne memorije za izvršenje zadataka.

To se događalo nakon njegovog zatvaranja jer bi se u tom trenutku iskorištavanje RAM-a nastavilo i jedini način za prekid ovog procesa bilo je ponovno pokretanje File Explorera iz Task Managera (Upravitelj zadataka) ili ponovno pokretanje kompjutera, prenosi PCCHIP.