in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova opasnost: Android telefoni prate svaki vaš korak!

Mišljenje stručnjaka

Zabrinjavajuće prikupljanje podataka automatski je omogućeno na nekim Android uređajima, kada se pokrenu internet preglednici.

Kada se otvori aplikacija na stranici, dozvole za pregled lokacije ili GPS-a su neke od opcija koje korisnici uglavnom ne omogućavaju. Međutim, šta se dešava ukoliko aplikaciji ili stranici uopšte nije potrebna nova dozvola kako bi isporučio informacije o lokaciji korisnika? Upravo ovo se potencijalno dešava na Android uređajima.

Stručnjaci za sigurnost su ukazali na to da su dozvole za senzore pokreta podrazumijevano omogućene u nekim internet preglednicima na Androidu, što dovodi do zabrinjavajućeg prikupljanja podataka.

Istraživači kompanije Mysk su krajem prošlog mjeseca objavili tvit, u kojem Android korisnicima objašnjavaju da Chrome dijeli podatke senzora za pokrete sa stranicama koje korisnik posjeti. Pored toga, izgleda da isti set instrukcija ima i Microsoft Edge za Android. Iako se na prvi pogled ne radi o bitnoj karakteristici, to bi moglo imati neke alarmantne posljedice. Senzori, kao što je akcelerometar, se obično koriste za orijentisanje pomoću uređaja. Ali se, po potrebi mogu upotrebiti i za određivanje tačne lokacije korisnika.

Za sada nije poznato zbog čega je opcija praćenja bila uključena u internet preglednicima, ali se uskoro očekuje nadogradnja koja će ispraviti problem, navodi Hothardware.

Do tada, Mysk je ponudio rješenje za onemogućavanje senzora za praćenje u Chrome-u, kao i u Edge-u na Androidu.