in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Igre bi mogle da rade sporije do 15 posto: AMD obećao da će popraviti usporavanje Ryzen procesora u Windowsu 11

Stiže rješenje

Instaliranje operativnog sistema Windows 11 moglo bi da uspori aplikacije na računaru sa AMD-om, upozorio je proizvođač čipova.

AMD je objavio dokumentaciju u kojoj se navodi nekoliko grešaka u sistemu Windows 11 koje utiču na njegove Ryzen procesore, od kojih jedna može da uspori procesore tog proizvođača do 15 posto. Ta greška može da poveća kašnjenje L3 keš memorije za tri puta, što zauzvrat može da utiče na aplikacije kojima je potreban brz pristup memoriji.

Aplikacije najviše pogođene greškama mogle bi se usporiti za tri do pet posto. Ako igrate eSport igre, možda ćete osetiti mnogo veći uticaj grešaka, jer bi to moglo usporiti te igre za oko 10 do 15 procenata. Druga greška, kako objašnjava Ars Technica, povezana je sa funkcijom “preferiranog jezgra” koja omogućava sistemu da koristi najbrže pojedinačno CPU jezgro u procesoru, objašnjava Engadget .

AMD nije pomenuo neki poseban procenat za drugu grešku, međutim kompanija je rekla da je njen uticaj primetniji kod čipova sa više od osam jezgara i sa 65W Thermal Design Power (TDP) ili većom voltažom. To uključuje mnoge vrhunske desktop čipove objavljene u poslednjih nekoliko godina, ali sugeriše da bi popularne linije poput 3600X i 5600X trebalo da budu minimalno pogođene, a ni prenosivi računari sa AMD-om vjerovatno neće biti posebno problematični.

U svom saopštenju, AMD je uvjerio da istražuje probleme sa Microsoftom i da rade na njihovom rješavanju. Zakrpa za prvu grešku bit će objavljena kao ažuriranje za Windows, dok će ispravka za drugu biti predstavljena kao ažuriranje softvera ovog mjeseca.

Za ovo drugo, to bi moglo značiti da morate provjeriti AMD-ovu web lokaciju radi ažuriranja i da morate ručno instalirati nove upravljačke programe.