in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Xiaomi navodno cenzurira korisnike: Šta zapravo rade i kako?

Xiaomi

Xiaomi je ovih dana u poprilično neugodnoj poziciji jer su određene udruge u Litvi pretražile datoteke na njihovom MIUI sustavu i saznale da Xiaomi cenzurira određene pojmove koji bi mogli biti štetni kineskoj vladi. Čak je i ministar obrane izjavio da ne preporučuju kupovinu kineskih telefona te da bi iste trebali baciti u smeće, ali evo što se nalazi ispod svega. Pored toga imamo i službenu reakciju od Xiaomija na cijelu ovu situaciju.

Adam Conway s XDA Developers stranice je preuzeo MIUI u kineskoj verziji te ga usporedio s europskom verzijom MIUI-a i saznao šta tačno Xiaomi blokira i cenzurira i zašto. Postojanje datoteke naziva „MiAdBlacklistConfig“ je izazvalo najviše kontroverze jer se u istoj datoteci nalaze svi izrazi koje će telefon navodno „cenzurirati“. Tu su riječi Xiaomijeve konkurencije, Kine, riječi s izraženim seksualnim značenjem te čak i nekoliko eufemizama.

Problematičan kod kojeg je Litvanski NCSC objavio.

Inače, dekompajliranjem datoteka i pretragom istih, unatoč tome što je Litvanski NCSC objavio, stvarnost se čini malko drukčijom. Štaviše, čak je i Xiaomi spomenuo cenzuru određenih stvari, ali isto to da je ona u potpunosti pogrešno shvaćena.

Xiaomi inače koristi crnu listu cenzuriranih riječi da cenzurira reklame koje Vam se mogu pokazati u njihovim ugrađenim aplikacijama te tako čuvaju svoj sistem da vam usred pretraživanja datoteka na telefonu ne iskoče vulgarne reklame. Kako ovu datoteku pozivaju samo njihove ugrađene aplikacije, Xiaomi uopće ne dira u cenzuriranje reklama koje vam druge aplikacije izbacuju (za to se uglavnom brine Google).

Tako prema istraživanju, Xiaomi uopće ne cenzurira korisnike niti ono što oni pišu ili rade, nego reklame koje bi im se mogle prikazati. Iako je upitno zašto Xiaomi cenzurira reklame svoje konkurencije, apsurdno je zamisliti situaciju u kojoj koristite Xiaomijevu ugrađenu aplikaciju, a iskoči vam reklama za Samsung.

Također, nije pohvalno to što u Kini cenzuriraju bilo kakvu reklamu koja bi mogla ići protiv kineske vlade, ali također se izbjegava to da Apple radi veliku cenzuru svojih servisa u Kini radi vjerovatno sličnih razloga.