in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Punjači odlaze u prošlost: Stiže soba za punjenje mobitela!

Budućnost

Svima nam već pomalo idu na živce punjači mobitela i drugih uređaja na žicu, a postojeće tehnologije indukcijskog bežičnog punjenja još uvijek ne omogućuju da svoje gadgete punimo na većim udaljenostima od nekoliko centimetara od površine za punjenje.

Znanstvenici Sveučilišta u Michiganu (UM) i njihovi kolege iz japanskog Sveučilišta u Tokiju razvili su sistem koji bi jednog dana mogao čitave sobe, stanove, pa i čitave kuće pretvoriti u zone za bežično punjenje koje će nam uređaje puniti kroz zrak, bez obzira gdje se nalazili.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Electronics, istraživači kažu da tehnologija može omogućiti 50 vata energije korištenjem magnetskih polja.

Autor studije Alanson Sample, profesor informatike i inženjeringa na UM-u, kaže da bi se ova tehnologija, osim za napajanje telefona i kompjutera, mogla koristiti za napajanje implantiranih medicinskih uređaja te otvoriti nove mogućnosti za mobilnu robotiku u domovima i proizvodnim pogonima. Tim također radi na implementaciji sistema u prostore koji su manji od veličine sobe, na primjer u kutiju s električnim alatima koja puni alate smještene unutar nje.

Tim predvođen istraživačima sa Sveučilišta u Tokiju, demonstrirao je tehnologiju u namjenski izgrađenoj prostoriji za testiranje bežičnog punjenja, koja je bežično napajala svjetiljke, ventilatore i mobitele koji mogu crpiti struju s bilo kojeg mjesta u prostoriji bez obzira na pozicije ljudi i namještaja.

Novi sistem donosi veliko poboljšanje u odnosu na prethodne pokušaje bežičnih sistema za punjenje, koji su koristili potencijalno štetno mikrovalno zračenje ili su zahtijevali postavljanje uređaja na namjenske površine za punjenje. Umjesto toga, koristi vodljivu površinu na zidovima prostorija i vodljivi pol za generiranje magnetskih polja.

Ključ za rad sistema bila je izgradnja rezonantne strukture koja može isporučiti magnetsko polje veličine sobe, a pritom ograničiti štetna električna polja, koja mogu negativno djelovati na biološka tkiva.