in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koliko će koštati iPhone 13?

Prognoze analitičara

Na cijenu najnovijeg i prilično iščekivanog uređaja iz Applea nepovoljno bi mogla utjecati globalna nestašica čipova.

Jedno od najvećih pitanja vezanih uz iPhone 13 tiču se njegove cijene. Dosadašnje glasine spominjale su da ćemo za novi iPhone morati izdvojiti isti iznos kao i prošle godine, ali najnovije informacije nalaži da bi nov uređaj mogao biti puno skuplji.

Objava dolazi iz DigiTimesa, izvora koji je, istina, do danas imao prilično velik niz promašenih prognoza vezanih uz nove Apple uređaje. MacRumors ih citira navodeći povećanu cijenu komponenti koje proizvodi Appleov opskrbljivač TSMC. Kompanija je navodno od januara cijene čipova podigla za 20 posto, što znači da će Apple morati poduzeti korake kako bi zaštitio svoju zaradu.

Techradar spominje da ćemo zbog svega ovog novi iPhone morati platiti više. Koliko? Niko ne zna.

Jedino u šta smo sigurni je da će, kao što je to slučaj sa ostalom traženom elektronikom, najnoviji predstavnik Appleove popularne linije telefona na neki način osjetiti udar globalne korona krize.

Nestašica koponenti utječe i na Google koji će nov Pixel 5a prodavati isključivo u SAD-u i Japanu.

Ako je vjerovati analitičarima, iPhone 13 će doći na vrijeme – bit će objavljen 14. septembra, dok će prednarudžbe krenuti 17. septembra. Ono što bi se moglo desiti za razliku od prošle godine je da će uređaj, umjesto da kasni, samo biti nešto skuplji.

Uz nade da se poskupljenje neće dogoditi vjerujemo u puno bolju 2022. kada bi Apple, uz malo sreće, mogao imati puno bolje uvjete za iPhone 14.