in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Policija na vratima: Apple uskoro počinje sa skeniranjem fotografija korisnika iPhonea i iPada

Krajem godine

Apple će uspoređivati fotografije s dostupnim bazama podataka fotografija nasilja nad djecom, a ako se takav sadržaj pronađe, odmah će obavijestiti policiju.

Apple će u budućnosti skenirati fotografije korisnika iPhonea i iPada u potrazi za dokazima nasilja i seksualnog zlostavljanja djece. S ovim potezom, koji će sigurno zabrinuti dio korisnika njihovih uređaja i borce za zaštitu privatnosti, žele zaštititi djecu od predatora i ograničiti širenje takvog sadržaja mrežom. Također, u objavi za javnost naglasili su kako će se taj ambiciozni program s vremenom evoluirati i širiti, sve u cilju zaštite najmlađih.

U nekim slučajevima Apple će čak moći dekriptirati i analizirati fotografije kako bi dobili dokaze da je zaista riječ o fotografijama fizičkog ili seksualnog zlostavljanja. To će raditi samo za one korisnike koji su na iCloudu objavili velike količine fotografija, a koje se podudaraju s dostupnim bazama podataka fotografija nasilja nad djecom. Skeniranje fotografija vršit će se na samim uređajima, a Appleov direktor za privatnost Erik Neuenschwander rekao je kako je sistem dizajniran za prepoznavanje fotografija djece iz nacionalnog centra za nestalu djecu i djecu koja su žrtve nasilja.

Apple neće obavijestiti osobe na čijim su uređajima/iCloudu pronađene takve fotografije, već će njihove račune odmah suspendirati, ali zato će o tom sadržaju obavijestiti policiju.

Pored toga, Apple će implementirati i sigurnosne mehanizme u svoju aplikaciju za komunikaciju iMessage koja će koristiti mašinsko učenje za analizu privitaka kako bi prepoznali seksualno eksplicitne fotografije na telefonima koje koriste maloljetnici, odnosno za koje se koriste alati za roditeljski nadzor. Kada tehnologija detektira da maloljetnici šalju ili primaju fotografije i videozapise na kojima su prikazani intimni dijelovi tijela, te će fotografije biti zamućene, a na ekranu će se prikazati upozorenje.

Ako dijete zaista odluči pogledati takav sadržaj ili ga poslati drugim korisnicima, ista poruka proslijedit će se i roditeljima, objašnjava MacRumors.