in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Predviđanje potencijalnih sukoba: Američka vojska mogla bi uz pomoć umjetne inteligencije početi “gledati u budućnost”

Proveli niz eksperimenata

Udružena zapovjedništva unutar američkog Ministarstva obrane nedavno su provela niz zajedničkih testova u kojima su eksperimentirali s “predviđanjem budućnosti” uz pomoć strojnog učenja i tehnologija umjetne inteligencije.

Pokusi su nazvani Global Information Dominance Experiments (GIDE), a cilj im je bio ispitivati mogućnosti da se moderne kompjuterske tehnike uključe u analizu podataka s terena i pomognu stručnjacima u predviđanju poteza drugih vojnih sila u svijetu – i to do nekoliko dana unaprijed.

Ovim su se poslom do sada bavili stručnjaci u raznim granama Oružanih snaga, ali pod kapom eksperimenta GIDE oni bi dobili jedinstvenu pomoć kompjuterskih sistema koji će umjesto njih analizirati podatke i “dizati uzbunu” ako primijete neuobičajene aktivnosti u područjima koja su im od interesa.

Kombinacija više tehnologija kroz AI

U vježbi GIDE 3, na primjer, fokus je bio na mogućnosti “neprijatelja” da utječe na logističke i opskrbne lance u svijetu, u područjima poput Panamskog kanala. širom svijeta postavljeni senzori, radari, sateliti, i drugi izvori podataka kombinirani su s civilnim izvorima, a potom ih je analizirao AI sustav. U slučaju da, kako navode iz Pentagona, takvi sistemi primijete nešto poput neuobičajeno povećanog broja automobila na određenoj lokaciji, sistem to javlja zapovjedništvu koje potom može dodatno analizirati što se događa i aktivirati dodatne satelite za nadzor.

Ovakva tehnologija dala bi svim granama Oružanih snaga mogućnost proaktivnog djelovanja i do nekoliko dana unaprijed. Drugi primjer navodi slučaj kada sateliti snime aktivnosti koje sugeriraju da se neprijateljska podmornica priprema na isplovljavanje iz luke. AI sustav tada prepozna takva događanja danima prije isplovljavanja, označi ih kao potencijalno bitne te tako daje vojnom sistemu nekoliko dana da pripremi odgovor ili pokuša predvidjeti gdje će se podmornica uputiti, prenosi Bug.

Osim mašinskog učenja, u ovom se sistemu koristi i napredna cloud mreža koja služi za dijeljenje podataka s partnerima i saveznicima u stvarnom vremenu. Iskorištene tehnologije za nadzor, analizu i komunikaciju nisu nove, ali Pentagon ih je u ovim eksperimentima prvi put na ovaj način povezao u jedan složen i upotrebljiv sistem.

Pristup prikazan u vježbi GIDE 3 donosi fundamentalnu promjenu u način kako se u Pentagonu barata informacijama i podacima pri donošenju odluka na taktičkoj i strateškoj razini, poručili su iz NORTHCOM-a i NORAD-a.

Pomoć u ranijem donošenju odluka od koristi će biti, smatraju, ne samo vojnom nego i civilnom vodstvu SAD-a. Sistem GIDE omogućit će Pentagonu prebaciti fokus s obrambenih reakcija na one proaktivne, koje će pomoći spriječiti potencijalne sukobe.