in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prvi robot koji je samostalno pretrčao 5 kilometara

Pogledajte video

Prvi je ovo robot u svijetu kojem je to uspjelo, a vrijeme potrebno za ovaj pothvat bilo je 53 minute.

Cassie je trčao brzinom rekreativca početnika, malo brže od brzine prosječnog ljudskog hoda. U ukupno vrijeme uračunato je i ono koje je utrošeno na dva pada. Jednom je robot pao zbog pregrijavanja ugrađenog kompjutera, a drugi put jer je prebrzo ušao u oštar zavoj.

Autori ovog robota kažu kako su primijenili svoju ekspertizu u području robotike, biomehanike i strojnog učenja, te “holističkim pristupom” razvoju omogućili robotu pokrete “slične životinjskima”.

Cassie je koristio mašinsko učenje za dinamično održavanje ravnoteže prilikom koračanja, a samostalno se, kažu sa sveučilišta, naučio to činiti brzo i suptilno kako bi ostao stabilan prilikom trčanja. Isti algoritmi omogućit će mu i da samostalno skakuće ili hoda gore i dolje po stepenicama.

“U ne tako dalekoj budućnosti ovakve ćemo robote susretati i s njima kontaktirati na mnogim mjestima u svakodnevnom životu, bit će to roboti koji će raditi uz nas i poboljšavati nam kvalitetu života”, izjavio je profesor Jonathan Hurst, suosnivač Agility Roboticsa.

Roboti koji se ovako mogu samostalno kretati mogli bi poslužiti u dostavi paketa ili u drugim logističkim zadacima, a s poboljšanjem njihovih mogućnosti i s unaprjeđenjem sigurnosnih aspekata, mogli bi biti i korisni pomagači ljudima u njihovim domovima, smatra Hurst.