in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Približava li se vaš PC opasno visokoj radnoj temperaturi?

Prepoznajte pregrijavanje

Pretjerano visoke temperature mogu naškoditi vašem kompjuteru i skratiti mu radni vijek. Stoga je dobro znati kad se približavate nivoima temperature koje treba izbjegavati

Kad nas pogodi toplinski val nisu živa bića jedina koja se s njime teško nose. Elektronički uređaji sadrže više osjetljivih komponenti koje nije dobro izlagati visokim temperaturama, na kraće ili duže vrijeme.

Kako PC stvara toplinu?

Toplina je prirodna nuspojava korištenja električne energije. Sve što koristi energiju kako bi pokrenulo aktivnost – bio to kompjuter, automobilski motor ili naša tijela – za posljedicu ima prijenos topline.

U vašem PC-u najveći izvori topline obično su procesor i grafička kartica, koji se zagrijavaju pri radu dok se struja kreće po sklopovima i nailazi na otpor.

Količina potrebne električne energije ovisi o tome što treba obaviti. Što je zadaća zahtjevnija to više struje treba. Što ih više obavljate odjednom, to je problem veći.

Kako prepoznati znakove pregrijavanja PC-ja?

Ako je sve u redu i kako treba biti, vaš kompjuter neće zagrijati do nivoa na kojoj bi to moglo početi ometati svakodnevno korištenje. Kako ćete znati da nešto nije u redu?

Jedan od većih znakova je usporavanje i/ili ‘smrzavanje’ PC-ja, naročito ako postane učestalo ili ako više ne možete obaviti ni najosnovnije zadaće.

Kompjuteri imaju sigurnosni sustav koji gasi pregrijane komponente kako bi se izbjegla trajna oštećenja. U nekim situacijama zbog toga će cijeli sustav biti ugašen i neće se ponovno pokrenuti sve dok se ne rashladi u dovoljnoj mjeri.

Također, ventilatori zaduženi za hlađenje mogu postati bučniji nego inače jer rade intenzivnije kako bi rashladili matičnu ploču i procesore tako što izbacuju vrući zrak niz odvod topline i izvan kućišta.

Pregrijava li se PC ili samo zagrijava?

Normalno je čuti ventilatore kako rade, pogotovo ako izlažete procesor, grafičku karticu, čvrsti disk i druge komponente većim naporima.

U kompjuterima s operativnim sustavom Windows možete provjeriti što najviše opterećuje vaš procesor ako otvorite Resource Monitor. Tu ćete aplikaciju naći ako ukucate resource monitor u tražilicu uz izbornik Start. Znak za uzbunu može biti ako su ventilatori stalno bučni, ali i ako ih odjednom više ne čujete.

Naime, kvar na ventilatoru može biti jedan od razloga zašto se vaš PC počinje pregrijavati.

Osim kvara do problema može doći i ako su pojedine komponente loše postavljene, kao i ako su otvori za izbacivanje topline blokirani (nakupljenom prašinom, predmetom i tome slično). Kompjuteri su u pravilu dizajnirani kako bi najbolje funkcionirali na sobnoj temperaturi, otprilike između 20 i 26 Celzijusovih stepeni. Sve više od toga može dovesti do problema.

Laptope je lakše rashladiti nego PC-je, ali su oni također skloniji stvaranju viška topline zbog manjih odvoda topline i užih otvora, piše Make Use Of.