in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Možemo li spasiti uređaj koji je pretrpio oštećenje vodom?

Kako spasiti hardverske komponente

Spašavanje elektroničkih uređaja u slučaju nezgode s vodom je nešto što može uroditi uspjehom ili potpunim neuspjehom, ovisno o nekim stvarima. Recimo, ako je vaš kompjuter bio uključen i ako ste prolili čašu vode, soka ili kafe po cijelom i ako je ta tekućina došla u dodir s vodičima električne energije, u tom slučaju postoje velike šanse da je kompjuter pretpio veliku štetu (što je pogotovo vidljivo ako se odmah nakon nezgode kompjuter isključi).

Ipak, ako kompjuter nije bio uključen, postoji šansa da se ono spasi. U nastavku ćemo objasniti kako očistiti komponentu koja je pretrpjela oštećenje vodom i što učiniti u takvoj situaciji. Ono što trebate imati na umu prilikom čišćenja elektroničkih uređaja od vode ili ostalih tekućina jest da voda odlično provodi struju i da vas struja, ako dođe do vas, može lagano (ili jače, ovisno o naponu) ”stresti.”

Ako je uređaj koji je pretrpio štetu uzrokovanu vodom ili nekom drugom tekućinom, u sebi imao litijsku bateriju, ako možete odmah je izvadite van iz uređaja. Ako primijetite da baterija na sebi ima ikakve vidljive promjene (kao što su na primjer, promjene u boji, različite izbočine na bateriji i sl.) ono što trebate učiniti s tom baterijom jest da je se trebate riješiti na pravilan i zakonom propisan način.

Ako je voda došla u doticaj s uređajem koji je bio uključen u struju i koji je ”radio”, ali nije bilo nikakve reakcije (u smislu isključivanja), sami isključite uređaj i ”ištekajte” utičnicu iz utora za struju.

Ako znate rastaviti uređaj, učinite to i pažljivo očistite i obrišite komponente koje su pretrpjele oštećenje od vode.

Koristite pravilnu opremu za čišćenje komponenti, kao što su četkica koja treba biti malena i mekana (jer ne želimo dodatno ogrebati i oštetiti komponente), tkanina koja ne ostavlja čestice i alkoholna supstanca koja u sebi ima 90 ili više posto alkohola. Nakon što ste pažljivo očistili oštećenu komponentu, ono što možete učiniti jest staviti je u spremnik koji u sebi sadrži čistu, destiliranu vodu.

Sljedeći korak je sušenje korištenjem recimo fena za kosu. Imajte na umu da u slučaju da je oštećena komponenta recimo procesor, grafička kartica, napajanje ili bilo koja druga komponenta koja u sebi sadrži postotak električne struje, objašnjava Pcchip, prije nego što bilo što počnete raditi trebate koristite gumene rukavice koje će biti malo deblje (ne one medicinske jer su pretanke i šanse da će se oštetiti i na taj način izložiti vašu kožu neželjenim posljedicama su previsoke).

Nakon što ste sve osušili i obrisali, ostavite neko vrijeme da cijeli računar ili određena komponenta bude ”na zraku” (ili ako je riječ o komponenti, destilirana voda može biti od velike pomoći).